Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [ROZWIĄZANE][MySQL][Codeigniter][PHP]Jak sprawdzić czy nick jest już w bazie
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
abel1
W zasadzie to potrafię zrobić logowanie z rejestracją i takie tam inne . Problem w tym że zacząłem się uczyć frameworka Codeigniter i mam problem
Robię rejestracje ale nie wiem jak sprawdzić czy nick wpisywany przez usera znajduje się już w bazie
Jak by ktoś z was był dobry i napisał schemat jak to powinno się robić będę niezmiernie wdzięczny

Samo łączenie z bazą , zapis do bazy i kilka innych spraw mam już opanowane na teraz to nie potrafie sprawdzić czy nick już istnieje w bazie
com
CI nie dostarcza orm, wiec zapewne masz zwykłe zapytania. No to robisz to tak samo ja wszędzie, tu nie da się nic innego wymyślisz, sprawdzasz czy rekord jest w bazie jak jest to autoryzujesz, jak nie ma to błąd i tyle
borabora
nie pamiętam dokładnie, ale CI ma wbudowany walidator formularzy, gdzie ustawiasz sobie reguły np. required. Było tam coś w stylu unique[tabela.kolumna]
poszukaj w dokumentacji
markonix
Korzystasz z rule uniqe choć ona jest dość mocno ograniczona (np. nie wypytasz tylko o aktywnych itp) i warto by też nadpisać treść komunikatu.
Druga opcja - korzystasz z własnych funkcji:
http://www.codeigniter.com/user_guide/libr...idation-methods
generalnie wszystko w dokumentacji łatwo znaleźć..
abel1
Cytat(markonix @ 25.09.2016, 17:42:03 ) *
Korzystasz z rule uniqe choć ona jest dość mocno ograniczona (np. nie wypytasz tylko o aktywnych itp) i warto by też nadpisać treść komunikatu.
Druga opcja - korzystasz z własnych funkcji:
http://www.codeigniter.com/user_guide/libr...idation-methods
generalnie wszystko w dokumentacji łatwo znaleźć..

Tak generalnie znalazłem to ale za nic nie moge sobie z tym poradzić
Jak już wspominałem ucze się tego frameworka , to jest mój pierwszy kontakt z jakimkolwiek frameworkiem
Próbowałem już tego użyć ale nie wiem do konca ja kto zrobić
Próbowałem wpisać w tego ifa zapytanie do bazy ale nic to nie daje , po prostu nie wiem jak to zrobić

EDIT

Dzięki wszystkim za chęć pomocy
Pomógł mi post borabora
Faktycznie jest taki validator
Nawet nie zdawałem sobie sprawy jakie może być proste sprawdzenie czy nick czy cokolwiek innego w bazie już istnieje
Jeszcze raz wszystkim dziękuje
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.