Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: jak sprawdzic czy pole formularza jest czyste?
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
wierus
Napisalem sobie dodawanie uzytkownikow w panelu administracyjnym i teraz chcialbym je zabezpieczyc przed mozliwoscia zarejestrowania uzytkownika bez podania hasla...i tutaj ma problem, napisalem cos takiego ale nie dziala!!! mozna zarejestrowac tylko nazwe uzytkownka z pustym polem hasla...nie wiem czemu

wyciagniecie zmiennych z formularza
  1. <?php
  2. $pass1=$_POST['pass1'];
  3. $pass2=$_POST['pass2'];
  4. $uzytkownik=$_POST['uzytkownik'];
  5. ?>

Nastepnie sprawdzam czy zmienne pass1 i uzytkownik sa puste(po to by wykluczyc sytuacje jak opisana)
  1. <?php
  2. if($pass1!='0'&&$uzytkownik!='0')
  3. { if($pass1==$pass2)
  4. ?>

I dalej
  1. <?else 
  2.  
  3. {
  4. include('inc/tlo_admin.inc'); ?>
  5.  
  6. <TABLE BGCOLOR=\"#90C0F0\" align=\"right\" width=\"80%\" cellspacing=\"1\" > <tr><td>
  7. <center><br><br><font size=\"+3\">Nie podałeś hasła badź użytkownika!</font></center></td></tr>
  8. <td><a href=\"nowe_konto.php\">Sproboj ponownie</a></td><?
  9. }

No i nie wiem czemu mi rejestruje uzytkownikow z pustymi haslami....a nie wyrzuca porzadanej przeze mnie informacji
crash
Nie przyrównuj do 0 tylko sprawdź za pomocą funkcji empty" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual()
hwao
Cytat(crashu @ 2005-01-20 18:41:23)
Nie przyrównuj do 0 tylko sprawdź za pomocą funkcji empty" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual()

Przy empty trzeba uwazac poniewaz jak jest wartosc 0 to jakby zmiennej nie bylo
Kuziu
a nie lepiej uzyc
  1. <?php
  2. if(strlen($login)<3){
  3. // Podałeś za krótki login
  4. }
  5.  
  6. ?>
Dawid Pytel
Sprawdz taki zapis:

1. <?php
  2.  
  3. if( !isset($zmienna) ) {
  4.  
  5. }
  6.  
  7. ?>
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.