Cytat
Witam Serdecznie,
Wszystko zaczęło się od napisania poniższego kodu:
Oczywiście ma być to najprostszy skrypt do sprawdzania "powiedzmy" peselu, wcześniej poradzono mi aby sprawdzać czy użytkownik wpisał litery czy cyfry przez Number.isInteger, tak robię na "brudno" czyli:'
Tutaj wszystko działa, jeżeli podam liczbę dostaje wartość true, jeżeli podam litery wyskakuje false, poradzono mi, że mam błędy w ifach, niestety po usunięciu całego kodu odpowiadającego za ify dalej po podaniu każdej liczby wyskakuje cały czas false, udało mi się dojść do tego, że dzieje się to poprzez wprowadzanie przez prompt, co mogło by być nie tak ?
Wszystko zaczęło się od napisania poniższego kodu:
Kod
<script type="text/javascript">
var r = prompt("Podaj swoj pesel")
var n = r.length;
var b = Number.isInteger(r);
if(n>11){
document.write("Podales za duzo liczb w peselu");
}
else
if(n<11)
{
document.write("Podales za malo liczb w peselu");
}
else
if(n == 11)
{
document.write("Pesel zostal prawidlowo wprowadzony");
}
else
if(b == false)
{
document.write("W peselu znajduja sie litery, popraw to!");
}
</script>
var r = prompt("Podaj swoj pesel")
var n = r.length;
var b = Number.isInteger(r);
if(n>11){
document.write("Podales za duzo liczb w peselu");
}
else
if(n<11)
{
document.write("Podales za malo liczb w peselu");
}
else
if(n == 11)
{
document.write("Pesel zostal prawidlowo wprowadzony");
}
else
if(b == false)
{
document.write("W peselu znajduja sie litery, popraw to!");
}
</script>
Oczywiście ma być to najprostszy skrypt do sprawdzania "powiedzmy" peselu, wcześniej poradzono mi aby sprawdzać czy użytkownik wpisał litery czy cyfry przez Number.isInteger, tak robię na "brudno" czyli:'
Kod
<script type="text/javascript">
var c = 123;
var b = Number.isInteger(c);
document.write(b);
var c = 123;
var b = Number.isInteger(c);
document.write(b);
Tutaj wszystko działa, jeżeli podam liczbę dostaje wartość true, jeżeli podam litery wyskakuje false, poradzono mi, że mam błędy w ifach, niestety po usunięciu całego kodu odpowiadającego za ify dalej po podaniu każdej liczby wyskakuje cały czas false, udało mi się dojść do tego, że dzieje się to poprzez wprowadzanie przez prompt, co mogło by być nie tak ?