dzisiaj szukałem sobie jakiegoś plugin'u aby dodać funkcjonalnośc klawiatury wirtualnej do mojej strony. Mój wybór padł na:
http://www.jqueryscript.net/other/Customiz...-Bootstrap.html
Niestety dokumentacja jest bardzo licha i w dodatku po hiszpańsku (?) i nie jestem w stanie sobie z tym poradzić.
Instalacja jest prosta i wszystko działa OK, do momentu jak jest więcej niż jedno pole tekstowe do wypełnienia. Zawsze dodaję tekst do ostatniego pola a nie do tego z którego się "otworzyło".
jQuery i Bootstrapa mam oczywiście dodanego poprawnie.
Wywołanie pluginu jest proste wystarczy:
$('input').keyboard();
I działa na wszystkie z tym, że tak jak opisałem zawsze wpisuje do ostatniego. Próbowałem używać za selektor ID bądź klasę, próbowałem dodać to inputu onfocus i wywołać skrypt, ale to nie daję żadnych efektów. Czy ktoś ma jakiś pomysł jak to ugryźć? Po twórcy pluginu niestety wszelki słuch zaginął.
W pliku pluginu jest coś takiego:
$.fn.keyboard = function(options){ return this.each(function(){ var oElemento = $(this); // Si ya se cuenta con una instancia del objeto // hacemos un return para evitar generarla nuevamente if(oElemento.data('pluginKeyboard')) return; // aquí generamos el objeto donde ingresamos el parametro // "this" que sera nuestro elemento var oKeyboard = new Keyboard(oElemento, options); oKeyboard.init(); // Ahora guardamos la instancia del objeto en el elemento oElemento.data('pluginKeyboard', oKeyboard); }); };
Czy tutaj da się coś zmienić żeby brało input, na którym jest focus bądź jeszcze inaczej?
Pozdrawiam,
Mateusz