Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Najczęsciej pojawiające się wyrazy
Forum PHP.pl > Forum > PHP
SHiP
Mam problem z wyszukiwarką tzn tworząc nową stronę muszę napisać skrypt który będzie wyszukiwał najczęściej powtarzające się wyrazy w iluśtam wpisach w bazie. No i tego zrobić już nie umiem smile.gif
Czekam na propozycje rozwiązania problemu ;]
son
Tu masz funkcję, która powie Ci czy w danym stringu znaleziono szukany tekst: http://pl.php.net/manual/pl/function.strpos.php

Taka moja mała uwaga: Wydaje mi się, że szukanie powtarzających się słów może trwać baardzo długo. Lepiej ograniczyć szukane słowa to jakiejś mniejszej dziedziny.
SHiP
Dobry pomysł. Spróbuje to ograniczyć do rzeczowników wedle iluśtam końcówek.
hawk
Problem jest trudny, bo nie wiadomo z góry, jakich wyrazów szukać.

Ja proponuję pociachać wszystkie stringi po spacjach i zliczać wystąpienia każdego wyrazu. I sumować po wszystkich stringach.

Najbardziej czasochłonna operacja - odczyt stringów z bazy - będzie się wykonywać tylko raz dla każdego stringa. Czyli bardziej optymalnie już się nie da.

Pozostaje utrzymywanie tablicy asocjacyjnej wyraz - liczba wystąpień. Tutaj już gorzej, ale w zależności od algorytmu hashowania wbudowanego w php wcale nie musi być źle.

Problemem pozostaje łączenie różnych form tego samego wyrazu. Tutaj to już trzeba dobrej znajomości gramatyki i algorytmu, który potrafi sprowadzać wyrazy do podstawowej formy.

Ograniczenie "dziedziny" szukanych słów jest dobrym pomysłem. Nie ma sensu zliczać wystąpień "i" oraz podobnych wyrazów.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.