Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Mysql, id auto_increment i szybki sposób na ID
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
SmokU
Witam, mam następujący problem, mam tabelke gdzie id ma auto_increment, po dodaniu nowego rekordu oczywiście jest przypisywany ID do rekordu i zaraz po mysql_query("INSERT...");
chciałbym odczytać przypisane ID, da się takie cacko zrobić?
crash
Da się, był dziś taki sam temat... Poszukaj.
SmokU
Właśnie czytałem o mysql_insert_id , ale nie do końca o to chodzi, wytłumacze jak to wygląda...

Mam sobie formularz, z formularza dane są dzielone i wrzucane do dwóch tabel w bazie:

Do pierwszej tabeli "x" wrzucam rekordy przy wykonywaniu pętli, w tej tabeli jedna kolumna przybiera wartość ID dodanego przez auto_increment w tabeli "y".

Do drugiej tabeli "y" wrzucam jeden rekord i przypisuje mu ID przez auto_increment.

Niestety musze wykonywać w takiej kolejności polecenia mysql, ponieważ skrypt jest bardziej rozbudowany, ma sprawdzanie błędów różnych itp.

Obecnie robie to na zasadzie
SELECT if FROM y ORDER BY id DESC

do wyniku dodaje + 1 i wrzucam wartośc do kolumny w tabeli x, ale nie jest to dobre rozwiązanie, ponieważ są błędy kiedy usune ostatni rekord z tabeli x, bądź też tabela x jest pusta...

Może podsuniecie mi jakiś pomysł...
invx
tez miale mpodobny problem, wreszcie go rozwiazalem tak

1. <?php
  2. $zapytanie=&#092;"INSERT INTO forum_c SET id_='0', id_b='$_SESSION[forum_id_b]', status='2', autor='$autor', temat='$_SESSION[forum_temat]'\";
  3.             $wykonaj=mysql_query($zapytanie);
  4.  
  5.             $zapytanie2=&#092;"SELECT MAX(id) AS id FROM forum_c ORDER BY id LIMIT 1\";
  6.             $wykonaj2=mysql_query($zapytanie2);
  7.             while ( $wynik2=mysql_fetch_array($wykonaj2) )
  8.             {
  9.                 $wynik2[id];
  10.                 $zapytanie3=&#092;"UPDATE forum_c SET id_='$wynik2[id]' WHERE id='$wynik2[id]'\";
  11.             }
  12.  
  13.             $wykonaj3=mysql_query($zapytanie3);
  14.             echo&#092;"$zapytanie3\";
  15.  
  16. ?>

niestety az 3 zapytania musze wykonac ... mzoe to Ci wczyms pomoze
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.