Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP] Tworzenie logów szukam sposobu
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
lekosm2
Witajcie, chciałbym zrobić logi graczy, którzy są zalogowane do gry, problem w tym taki, że posiadam jedynie trzy informacje na temat danego gracza.. jego nick oraz, czy jest na służbie oraz czy jest w grze, tablica wygląda tak:

1. Array
  2. (
  3. [0] => Array
  4. (
  5. [ic] => Mario_Cool
  6. [duty] => 0min. 0%
  7. [online] => 1
  8. )
  9. )

Jeśli online = 1 to znaczy że jest w grze, a kiedy 0 to że nie ma go.
Oczywiście w tablicy jest kilkanaście graczy, dla przykładu wstawiłem tylko jednego.

Chciałbym, aby logi zapisywały to w jakich godzinach dany gracz był w grze oraz jaki był stan duty w momencie wyjścia z serwera. Jakieś porady w jaki sposób to zrobić?
rafkon1990
Najprościej byłoby zarejestrować zdarzenie przy logowaniu do gry, ale jeśli nie masz takiej możliwości, to pozostaje Ci sprawdzać co pewien interwał czasu WSZYSTKICH graczy czy są online - i sumować czas dopóki nie zmienią stanu.
lekosm2
Cytat(rafkon1990 @ 30.11.2016, 21:59:12 ) *
Najpro

Nie rozumiem.

Cytat(rafkon1990 @ 30.11.2016, 21:59:12 ) *
Najprościej by było zarejestrować to przy logowaniu do gry, ale jeśli nie masz takiej mozliwosci, to musisz co pewien interwal sprawdzać WSZYSTKICH graczy czy są online i sumować czas.

Nie mam jak, serwer nie należy do mnie, te dane, które mam to pobieram ze strony serwera przez SIMPLE HTML DOM. Więc mogę korzystać tylko z tych danych które w tablicy.
Niree
No to najlepiej uruchomić CRON co minutę i pobierać tablicę, porównywać, jeśli przy danym nicku zmieni się status online to zapisywać czas duty.
Nie wiem jak duża jest ta tablica, jeśli masz kilkunastu (jak to określiłeś) graczy, to CRON się przyda. Gorzej z serwerami typu 200-300 graczy, wtedy obsługa tych wszystkich danych na minutę, może być przeciążająca i niewykonalna, bo skrypt może się nie wyrobić w minutę.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.