Cytat(kayman @ 5.12.2016, 18:21:55 )

domena.pl/artykuly/moja-piekna-strona -> router wywołuje kontroler artykuly a ten już robi co potrzeba by moja-piekna-strona się prawidłowo wyświetliła
Zawsze mnie zastanawiało skąd bierze się ten nawyk nazwy kontrolera jako element URI. Z punktu bezpieczeństwa aplikacji jest to słabe, przy zaawansowanej aplikacji obsługującej chociażby wielojęzyczność również... A mimo to większość FW to poleca i smutek człowieka ogarnia gdy na produkcji, średniej wielkości serwisu widać /article/edit/12 prowadzące do kontrolera Article, metody Edit i parametru 12.
Cytat
Uczę się php i chce zbudować mały framework w oparciu o mvc. Możecie mi powiedzieć jak zrobić klasę router?
Klasa ta ma za zadanie, w zależności od projektu przemielić dane jakie otrzyma od klasy zczytującej URI/URL i przesłać to dalej np. Dispatchera. Jeśli odbierasz "/article/edit/12" to musisz to rozbić np. przy pomocy wyrażeń regularnych sprawdzić czy wzór się zgadza z tym co masz zapisane w pliku
'/[article|blog]/[add|edit]/[0-9]+' => array('controller'=>'superTajnaKlasa', 'method'=>'edit', params
=>'$1')