Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Struktura problem z projektem
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych
mateuszcsss
Witam.Nie wiem jak stworzyć strukturę bazy danych. Mam zrobić bazę w której między innymi będę przechowywał informacje o zamówieniach.
Zamówienie = klient + projekt + data zamówienia + data realizacji
Projekt = konkretny jeden przedmiot z dowolnego typu + dowolna ilość elementów różnych typów wykorzystana do budowy przedmiotu + ilość konkretnego elementu.
Konkretny przedmiot w różnych projektach może być zbudowany z różnych elementów.
Mam stworzone tabele dwóch typów klientów oraz sześć tabel dla różnych typów przedmiotów i sześć tabel dla różnych typów elementów.

Proszę o pomoc w stworzeniu struktury rozwiązującej taki przypadek:

Np.

Jan Kowalski klient indywidualny (konkretny rekord z tabeli klient_Typu_1) zamówił lampę stojącą (Przedmiot_Typu_1) o jakiś parametrach ( konkretny rekord z tabeli Przedmiot_Typu_1) składającą się:
z żarówki (Element_Typu_1) 40W z małym gwintem (konkretny rekord tabeli Element_Typu_1);
z 3 żarówek (Element_Typu_1) 30W z małym gwintem (konkretny rekord tabeli Element_Typu_1);
z dwóch rurek (Element_Typu_2) miedzianych 50 cm (konkretny rekord tabeli Element_Typu_2);

Jan Nowak klient biznesowy (konkretny rekord z tabeli klient_Typu_2) zamówił lampę stojącą (Przedmiot_Typu_1) o jakiś parametrach ( konkretny rekord z tabeli Przedmiot_Typu_1) składającą się:
z żarówki (Element_Typu_1) 40W z małym gwintem (konkretny rekord tabeli Element_Typu_1);
z 3 żarówek (Element_Typu_1) 30W z małym gwintem (konkretny rekord tabeli Element_Typu_1);
z dwóch rurek (Element_Typu_2) miedzianych 50 cm (konkretny rekord tabeli Element_Typu_2);

Czy zrobienie czegoś takiego jest możliwe do zrobienia i czy ma to sens?

W tabeli Typy_Produktów są zapisane wszystkie dostępne typy produktów.
Chodzi o to, żeby w zależności od wyboru wartości pola Typ_Produktu w tabeli Projekt dane były pobierane lub zapisywane z tabeli zawierającej produkty danego typu.
nospor
Masz totalnie zle zaprojektowane podstawy swojej bazy

Ma byc tylko jedna tabela z klientem. Wrzuc do niej pole mowiace czy to indywidualny czy biznesowy
Ma byc jedna tabela z przedmiotem. Wrzuc do niej pole okreslajace typ
Ma byc jedna tabela z elementem. Wrzuc do niej pole okreslajace typ
mateuszcsss
A nie przeszkadza to że mam mieć takie informacje:
Przedmiot_Typu_1 (ID, nazwa, typ_gwintu, moc)
Przedmiot_Typu_2 (ID, nazwa, długość, materiał, średnica, kształt)
I dla pozostałych typów danych zupełnie inne informacje.
Wtedy będę mieć jedną tabelę z wieloma kolumnami w których będzie null
nospor
A widzisz, to tez masz zle smile.gif

Ma tez byc oddzielna tabela na wlasciwosci typu przedmiotu
mateuszcsss
I tu teraz nie rozumiem. Bo wcześniej jak miałem oddzielne tabele dla każdego typu przedmiotu to było źle. I nie wiem jak to zrobić
nospor
Cytat
Bo wcześniej jak miałem oddzielne tabele dla każdego typu przedmiotu to było źle.
No bo bylo zle. A teraz ja ci nie kaze duplikowac tabel ile typow. Wszystko ma byc nadal tylko w jednej dodatkowej tabeli
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.