Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [zlecę] Zdalna lekcja z GITa
Forum PHP.pl > Inne > Giełda ofert > Poszukuję
markonix
Zapłacę na indywidualną naukę i ćwiczenia z zarządzania projektem przez system wersjonowania.
Nie pracowałem nigdy w dużych firmach i mam z tym braki.

Chciałbym po lekcji umieć:
- stworzyć repozytorium
- synchronizować projekt dev na produkcję
- połapać się w historii zmian, przywrócić jakąś wcześniejszą wersje
- w praktyce poćwiczyć pracę z drugim programistą (merging)
- bitbucket?

Warsztat:
- phpstorm (zależy mi na kimś kto też na nim pracuje)
- serwer produkcyjny linux, pracuje jednak na windowsie, projekt dev trzymam na serwerze

Myślę, że to tak 3-4h max więc fajnie jakby się zamknęło w dwucyfrowej kwocie smile.gif
nospor
Cytat
phpstorm (zależy mi na kimś kto też na nim pracuje)
Przepraszam ze troche sie wtrace, ale pracujac z git lepiej bys opanowal poruszanie sie normalnie po konsoli a nie w phpstorm. Konsola to podstawa.
Ja tez uzywam phpstorm ale nie wyobrazam juz sobie pracy na git w nim. Moglbym, ale traci sie przy tym wiele. A umiejac sie poruszac w konsoli bedziesz mogl pracowac z GIT wszedzie i bedziesz niezalazny od edytora
markonix
Cytat(nospor @ 30.01.2017, 20:09:20 ) *
Przepraszam ze troche sie wtrace, ale pracujac z git lepiej bys opanowal poruszanie sie normalnie po konsoli a nie w phpstorm. Konsola to podstawa.
Ja tez uzywam phpstorm ale nie wyobrazam juz sobie pracy na git w nim. Moglbym, ale traci sie przy tym wiele. A umiejac sie poruszac w konsoli bedziesz mogl pracowac z GIT wszedzie i bedziesz niezalazny od edytora

Jak najbardziej. Osoba, która już się wstępnie zadeklarowała też tak poradziła więc faktycznie tak musi być.
Chyba jest podobnie jak z composerem. Czasem wygodnie mi wpisać bibliotekę, wybrać wersje i kliknąć dodaj, ale wiadomo że jak trzeba coś więcej zrobić to i tak otwierasz konsole.
Wydawało mi się, że po prostu po zakończeniu pracy możesz jakimś skrótem wysłać commita i wydaje mi się to fajnym podejściem.

@Sokolik nie potrzebuje teorii, chce w praktyce poćwiczyć pracę w zespole. Potrzebuje do tego żywego programisty tongue.gif
Turson
Cytat(nospor @ 30.01.2017, 20:09:20 ) *

Byłem zwolennikiem gita w konsoli, bo wiedziałem co robię. Od kiedy zacząłem używać gita w phpstormie, już nie chcę wracać do konsoli jeśli nie muszę.
nospor
@Turson ja uzywalem SVN w edytorze i niestety przez to nie znalem zadnych komend konsolowych. Teraz zrobic cos na serwerze w svn to mnie krew zalewa.
Konsola to podstawa. konsoli mozesz uzyc wszedzie - edytora juz nie. Bedziesz uzywal non stop edytora, zapomnisz komend, o ile w ogole je poznasz, a potem jak bedzie nagla potrzeba gdzies skorzystac to ZONK
markonix
Przecież edytor to tylko nakładka, w tle wykonuje te komendy i je na outpucie pokazuje ostatecznie więc jak dodaje bibliotekę composerem przez storma to nie upośledzam się bo widzę jaka komenda za to odpowiada.
Pyton_000
To po co chcesz trenować skoro widać komendy w dokumentacji?
markonix
Nigdzie nie napisałem, że chce trenować komendy.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.