Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [inne][PHP]Zakupy przez internet (generowanie zawartości koszyka) na podstawie pliku Excel
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
sanch3z
Witam!
Projektowanie stron www / pisanie skryptów jest mi obce, więc nie wiem czy w ogóle zgłaszam się na odpowiednim forum. Proszę o wyrozumiałość.

Wprowadzenie do tematu:
Okresowo zmawiam przez internet produkty spożywcze dla domu z pewnego (jednego) sklepu internetowego. Produkty, które zamawiam są w znacznej mierze powtarzalne - zmienia się jedynie ich liczba. Każdorazowe klikanie po stronach sklepu i dodawanie określonych produktów do koszyka zaczyna mnie nużyć.

Pytanie:
Czy istnieje możliwość napisania skryptu, który generuje zawartość koszyka w tym sklepie internetowym na podstawie np. pliku excela, w którym miałbym listę zamawianych produktów wraz z ich liczbą?

Opis docelowego rozwiązania:
1. Otwieram plik xls z dysku (w pliku znajduje się lista kupowanych przeze mnie produktów).
2. Przy każdej pozycji wpisuję liczbę produktów, które zamierzam dodać do koszyka.
3. Uruchamiam skrypt, który na stronie internetowej sklepu dodaje do koszyka odpowiednią liczbę odpowiednich produktów. (Skrypt nie zamawia zakupów, ale jedynie buduje zawartość koszyka). Skrypt informuje mnie, których produktów nie udało się dodać do koszyka.

Proszę o odpowiedź na pytanie, podpowiedzi lub wskazanie linków, gdzie można uzyskać pomoc.
viking
Wszystko można napisać ale jeśli nie znasz kompletnie programowania to może być ciężko😉 tu by było najłatwiej wyeksponować do csv, zaczytać plik, później przez curl albo api dodać zamówienie.
elmozaur
jest klasa która potrafi zarówno wygenerować plik Excela na podstawie danych oraz przeczytać i parsować plik Excela do danych rozumianych przez PHP.
Wszystko zależy od tego jaka to wersja pliku Excelowego.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.