Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [JavaScript][PHP] dotpay+system partnerski
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
acidplayer
Sprawa wygląda następująco: jest strona sprzedażowa produktu X, do płacenia wpięty jest tam Dotpay. Chcemy zintegrować to z zewnętrznym systemem partnerskim. Aby to zrobić, na stronie widocznej po zakupie ("Thank you page") wkleja się kod śledzący (javascript). W tym kodzie należy przekazać dwie rzeczy: unikalny numer zamówienia (unique order id) oraz wartość zamówienia (order value). Jest to druga i trzecia linijka w kodzie poniżej:

[JAVASCRIPT] pobierz, plaintext
  1. <script type='text/javascript'>
  2. var _ord_uid = '123-123'; // uniue order id - please integrate
  3. var _ord_val = '123.20'; // order value - please integrate
  4. if (! window.pp_sids) { pp_sids = []; }
  5. ...reszta kodu...
  6. </script>

W dokumentacji Dotpay znalazłem, że za numer zamówienia odpowiada zmienna operation_number, a za kwotę - operation_amount, przekazywane za pomocą POST. Na niektórych forach natomiast znalazłem, że w takiej sytuacji można podstawić zmienne, używając kodu php wewnątrz java script:

1. <script type='text/javascript'>
  2. var _ord_uid = '<?php echo $_POST['operation_number']; ?>';
  3. var _ord_val = '<?php echo $_POST['operation_amount']; ?>';
  4. if (! window.pp_sids) { pp_sids = []; }
  5. ...reszta kodu...
  6. </script>

W ten sposób jednak nic mi się nie zapisuje w zmiennych _ord_uid oraz _ord_val. Czy taka metoda tutaj nie zadziała?

Do testów używam testowego konta dotpay. W polu Urlc podaję adres skryptu, który zwraca "OK" oraz zawiera powyższy kod javascript. Myślałem, że może coś robię źle z tym testowaniem, ale po przeklikaniu testowej płatności i zapisaniu zawartości tablicy $_POST do pliku txt, cała tablica się w nim zapisuje.
viking
Urlc to adres na który dotpay wysyła informację o płatności. Nie ma żadnego6związku z js a już na pewno nie powinno tam być echo script.
acidplayer
Dzięki za odpowiedź. Czy istnieje w takim razie możliwość przetestowania tego na koncie testowym? Wcześniej myślałem, że adres wpisany w polu urlc symuluje stronę, która pokazuje się klientowi po dokonaniu zakupu i że to tam mam wkleić kod śledzący z systemu partnerskiego.
viking
To adres na który bot dotpay odsyła informację o płatności. W zależności od tego jak działa system możesz np połączyć się przez API programu partnerskiego, wysłać curlem albo po prostu operować bezpośrednio na bazie. Chociaż dobrze by było wydzielić obsługę płatności i jakieś operacje na PP czylii np zapisać tylko w bazie dane a później je oddzielnie przetwarzać.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.