Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP]co to znaczy programować w Symfony dla projektu nie-Symfony ?
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
porzeczki
jakoś do mojej główki nie może dojść, widząc tę masę różnych komponentów, bundli w full-stack symfony, co to znaczy zaprogramować jakąś funkcjonalność (czy jak to chyba nazywacie - API), która ma być używana w projekcie NIE symfony.

Bo spotkałem się w ostatnim czasie z dwoma przypadkami, że ktoś mówi że u nich projekty nie stoją na Symfony, ale jakieś nowe funkcjonalności czasem robią w symfony i je używaja w starych projektach.

A ze mnie taki programista, że PHP w zasadzie uczyłem od Symfony, świata poza nim jakoś nie widzę. I widząc te wszystkie powiązania w Symfony między jednym komponentem a drugim nie bardzo sobie wyobrażam jak to miało by wyglądać. Przecież pisząc jakiś serwis w symfony muszę mieć dostęp do komponentu DependencyInjection, używają jakichś bundli Symfonowych musiałbym i ich komponenty dołączyć do tego starego projektu. A konfiguracja bundli w config.yml, a annotation, a event dispatcher, a form component użyty w moim "API", a obiekt Request symfony użyty w tym API? Czy to wszystko załatwi composer?

Mógłby ktoś coś o tym napisać?
Crozin
Poszczególne komponenty Symfony z reguły nie wymagają zbyt dużej liczby zależności. Przykładowo Symfony\Config wymaga jedynie Symfony\Filesystem, który to już nie wymaga niczego innego. Oznacza to, że w swoim nie-Symfony'owym projekcie możesz mieć zalezność do komponentu Symfony\Config, korzystać z wszystkich klas i interfejsów przez niego udostępnianych do własnych celów/narzędzi bez konieczności wykorzystania całego frameworka, kontenera DI czy jakichkolwiek innych elmenetów Symfony.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.