Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP]Usuwanie posta
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
ewald
Witam. smile.gif Robię stronę, mam tam funkcje wstawiania newsów. Lecz nasuwa się pytanie, jak usunąć (inaczej niż przez panel w phpmyadmin) jakiegoś posta?
Kod skryptu na wyswietlanie posta wygląda tak: (strona news.php?id=3)
Kod
                    <?php
                                error_reporting(E_ALL); ini_set('display_errors','off');
            include("polacz.php");
            $query = mysql_query("select * from news where id='".(int)$_GET['id']."'"); // 1
            $rekord = mysql_fetch_array($query);
            echo '<h1>'.$rekord[1].'</h1>';

echo "<p>$rekord[4]</p>";

echo "<h4><div align='right'>Autor: $rekord[3]<br/>Opublikowano: $rekord[2]</div></h4>";
            ?>

Kod dodawania posta wygląda następująco: (strona dodaj.php)
Kod
            include("polacz.php");
            if ($_POST['haslo'] ==='haslo'){
                if($_SERVER['REQUEST_METHOD'] == 'POST')
                {
                $query = mysql_query("insert into news values('','".$_POST['tytul']."',now(),'".$_POST['autor']."','".$_POST['tresc']."')");
                }
            }

Tworzenie tabeli w mysql wygląda tak:
Kod
CREATE TABLE `news` (
`id` INT NOT NULL AUTO_INCREMENT PRIMARY KEY ,
`nazwa` VARCHAR( 30 ) NOT NULL ,
`data` DATE NOT NULL ,
`autor` VARCHAR( 15 ) NOT NULL ,
`tresc` LONGTEXT NOT NULL
) ENGINE = MYISAM;

Chciałbym, aby na stronie news.php?id=nr był jakiś przycisk, po ktorym nacisnieciu trzeba wpisać hasło, aby usunąć posta, wtedy ten post usuwa się z mysql, nie wiem jak to zrobić, za pomoc daję lajki, chyba, że trzeba pieniędzy, to mogę trochę dać..
Dziękuje za pomoc i pozdrawiam! smile.gif
Gdyby ktoś byłby w stanie dodać do tego edycje treści, będę w niebo wzięty smile.gif
lustfingers
Usuwanie robisz identycznie jak dodawanie, czyli formularz w POST podajesz ID które już masz w GET, w warunku sprawdzasz czy hasło jest poprawne i tyle. Edycja w zasadzie podobnie z tym że pobrane wartości z bazy przypisujesz pod konkretne inputy żeby już były wypełnione treścią.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.