Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [Joomla] input type="number" Nie działa w firefox
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
czarnyblack
Witam.

Posiadam gotowy komponent dla Joomla i chciałem zmienić w nim pole tekstowe, żeby można było wprowadzać w nim tylko cyfry. Zmieniłem wpis type="text" na type="number". W chromie to działa, niestety w firefoxie nie i nie potrafię sobie z tym poradzić. Z tego co zdołałem doczytać, w firefoxie i tak po zmianie na "number" rozponaje tam też litery.

Poniżej kod pliku .xml

1. <?xml version="1.0" encoding="utf-8"?>
  2. <fieldset name="details" addfieldpath="/components/com_easyappointment/models/fields">
  3. <field name="name" type="text"
  4. class="form-control booking-form" required="true"
  5. description="COM_EASYAPPOINTMENT_NAME"
  6. label="COM_EASYAPPOINTMENT_NAME" validate="" />
  7.  
  8. <field name="email" type="text"
  9. class="form-control booking-form"
  10. description="COM_EASYAPPOINTMENT_EMAIL"
  11. label="COM_EASYAPPOINTMENT_EMAIL" validate="/^[A-Za-z0-9-\._]{1,}@[\w-\.]*\.[\w]{2,}$/" />
  12.  
  13. <field name="phone" type="number"
  14. class="form-control booking-form"
  15. description="COM_EASYAPPOINTMENT_PHONE"
  16. label="COM_EASYAPPOINTMENT_PHONE" validate="/[\d\s.\-()+]*/" />
  17.  
  18.  
  19. <field name="address" type="number"
  20. class="form-control booking-form"
  21. description="COM_EASYAPPOINTMENT_ADDRESS"
  22. label="COM_EASYAPPOINTMENT_ADDRESS" validate="" />
  23.  
  24. <field name="comments" type="textarea"
  25. class="form-control booking-form"
  26. description="COM_EASYAPPOINTMENT_COMMENTS"
  27. label="COM_EASYAPPOINTMENT_COMMENTS" validate="" />
  28.  
  29. <fieldset name="details-hidden">
  30. <field name="appointmentDate" type="hidden" required="true" validate="/^[0-9]{4}-[0-9]{2}-[0-9]{2}$/" />
  31. <field name="startingTime" type="hidden" required="true" validate="/^[0-9]{1,}$/" />
  32. <field name="endingTime" type="hidden" required="true" validate="/^[0-9]{1,}$/" />
  33. <field name="staff" type="hidden" required="true" validate="/^[0-9]{1,}$/" />
  34. <field name="service" type="hidden" required="true" validate="/^[0-9]{1,}$/" />
  35. </form>
freemp3
Niestety firefox tak interpretuje pole typu "number" i tego nie zmienisz. Jedyne pocieszenie jest takie, że w przypadku wprowadzenia tekstu formularz nie zostanie wysłany, a pole zostanie podświetlone na czerwono.
Zamiast tego możesz dodać jakiś walidator w js, który będzie sprawdzał wprowadzane wartości i blokował wprowadzenie tekstu.
czarnyblack
Dzięki za naprowadzenie. Znalazłem coś takiego:

http://jsfiddle.net/Lm2hS/

W jaki sposób wykorzystać to w moim przypadku?
freemp3
W taki jak jest w podanym przez Ciebie przykładzie wink.gif

Jeśli masz więcej tego typu pól i nie chcesz do każdego z nich dodawać tego ręcznie możesz w jakimś globalnym pliku z skryptami JS przypisać tą funkcję z przykładu do zdarzenia "onkeypress", dla wszystkich pól typu "number".
czarnyblack
No dobrze, próbowałem znaleźć jakieś informacje, ale nawet nie wiem jak zacząć szukać. Specjalnie kupiłem gotowy komponent żeby nie musieć kombinować, nawet zapytałem tego co go tworzył i odpisał mi, że w firefox to nie działa i tyle ; ) Także skoro on nie jest w stanie mi pomóc to sam zacząłem kombinować, ale programistą nie jestem i niestety mam z tym problem. Nie do końca rozumiem, czy maja to być dwa osobne pliki i w tym moim pliku xml mam wskazać na .js? Próbowałem w ten sposób i nie działa. Mam tylko jedno pole textowe.
viking
A jaki to problem? Firefox i tak nie pozwoli wysłać tego formularza, wyświetli wcześniej błąd.
czarnyblack
To jak w takim razie ma to być rozwiązane żeby działało w Firefox?
freemp3
Jeśli masz tylko jedno takie pole to po prostu dodaj do niego ten fragment odpowiedzialny za sprawdzanie
Kod
onkeypress="return isNumber(event)"

Oprócz tego, skoro to jest gotowy komponent, znajdź jego główny plik js i dodaj na samym końcu funkcję sprawdzającą:
Kod
function isNumber(evt) {
    evt = (evt) ? evt : window.event;
    var charCode = (evt.which) ? evt.which : evt.keyCode;
    if (charCode > 31 && (charCode < 48 || charCode > 57)) {
        return false;
    }
    return true;
}

Tak jak napisał @viking, pytanie, czy jest to w ogóle potrzebne? Firefox nie wyśle formularza jeśli w tym polu będzie tekst.
czarnyblack
Wiem, ja też byłbym zdania żeby tego nie zmieniać skoro i tak dalej nie puszcza formularz, ale to zalecenia odgórne i niestety muszę to zmienić.

Zrobiłem tak jak napisałeś. Mam pliki information.xml i information.js niestety po dodaniu tych linijek zero efektu.
freemp3
Sprawdź czy w wygenerowanym formularzu przy polu "number" jest ta modyfikacja oraz czy plik information.js jest załadowany na tej stronie. Jeśli tak sprawdź czy jest w nim kod z funkcją. Odśwież też cache przeglądarki.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.