Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: EasyPHP i phpMyAdmin
Forum PHP.pl > Forum > Serwery WWW
roobik
Zainstalowałem EasyPhp oraz PhpMyAdmin'a 2.6.0-pl3. Uruchamiam EasyPhp, wpisuję localhost/phpmyadmin... OK. W sumie mogę wszystko, lecz w PhpMyAdmin'ie pojawia się problem tego typu:
Cytat
Twój plik konfiguracyjny zawiera ustawienia (konto roota bez hasła), które odpowiadają domyślnemu uprzywilejowanemu kontu MySQL. Twój serwer MySQL działa z takim domyślnym ustawieniem, jest otwarty dla włamywaczy i naprawdę ta luka w bezpieczeństwie powinna zostać naprawiona.

Jeśli chodzi o PhpMyAdmin'a to w pliku config.inc.php mam:
Cytat
$cfg['Servers'][$i]['host']          = 'localhost';

...
Cytat
$cfg['Servers'][$i]['auth_type']    = 'http';

...
Cytat
$cfg['Servers'][$i]['user']          = 'root';

Cytat
$cfg['Servers'][$i]['password']      = '';

... i tyle zmieniłem.
Odpalam jakiś skrypt opierający się o MySQL i wyskakują mi np takie błędy:
Cytat
Undefined variable: wyraz in c:\easyphp\www\wisielec\index.php on line 25

Undefined variable: PHP_SELF in c:\easyphp\www\wisielec\index.php on line 146

i jeszcze trochę (bez sensu jest wypisywać).
W PhpMyAdmin'ie po wybraniu jakiejś bazy, na dole pojawia mi się komunikat:
Cytat
Błąd
Dodatkowe możliwości pracy z połączonymi tabelami zostały
wyłączone. Aby dowiedzieć się, dlaczego - kliknij tutaj.

Dodam, że w uprawnieniach mam jedno konto root , który ma ALL PRIVILEGES

Zaś każdy ze skryptów jakie testuję na localhoście bez problemu działają na serwerze (np Lycos).

O co chodzi? Pomóżcie... sad.gif
dr_bonzo
Cytat
Twój plik konfiguracyjny zawiera ustawienia (konto roota bez hasła), które odpowiadają domyślnemu uprzywilejowanemu kontu MySQL. Twój serwer MySQL działa z takim domyślnym ustawieniem, jest otwarty dla włamywaczy i naprawdę ta luka w bezpieczeństwie powinna zostać naprawiona.

Chodzi o to ze w mysqlu masz konto roota bez hasla, zmien haslo rotowi, flush privileges, i ustaw w kongigu phpadmina to haslo.

Cytat
Undefined variable: wyraz in c:\easyphp\www\wisielec\index.php on line 25
Undefined variable: PHP_SELF in c:\easyphp\www\wisielec\index.php on line 146

wyraznie pisze ze zmienne niezdefiniowane
1. 'wyraz': przejrzyj kod skryptu i popraw
2. w nowych wersjach php nie ma zmiennej $PHP_SELF, jest teraz w $_SERVER[ 'PHP_SELF' ]
roobik
Cytat("dr_bonzo")
Chodzi o to ze w mysqlu masz konto roota bez hasla, zmien haslo rotowi, flush privileges, i ustaw w kongigu phpadmina to haslo.

smile.gif zrobione! (wcześniej zmieniałem tylko w konfigu... dlatego wyskakiwały błędy, że nie mam dostępu...
Cytat("dr_bonzo")
1. 'wyraz': przejrzyj kod skryptu i popraw

to jest oryginalny skrypt (zmieniłem tylko to, co było trzeba: baza, użytk., hasło). Tego typu błędy są niemal w każdej linii... sad.gif
Cytat("dr_bonzo")
2. w nowych wersjach php nie ma zmiennej $PHP_SELF, jest teraz w $_SERVER[ 'PHP_SELF' ]

zmieniłem wszystkie wpisy - OK!!
dr_bonzo
Cytat
to jest oryginalny skrypt (zmieniłem tylko to, co było trzeba: baza, użytk., hasło). Tego typu błędy są niemal w każdej linii... sad.gif

Czyli wyglada na to ze jest zle napisany.
roobik
na jednej ze stron jest napisane, że wspomniany skrytp wymaga MySQL i obsługi sesji.
Jak mam sprawdzić, czy mam włączoną obsługę sesji?
crash
Stwórz sobie dwa pliki:
1.php
  1. <?php
  2. $_SESSION['test'] = 'TEST!';
  3. ?>

2.php
  1. <?php
  2. echo $_SESSION['test'];
  3. ?>

Wejdz na stronę 1.php, potem na 2.php i jeśli wyświetli Ci sie tam napis TEST! to znaczy, że działa obsługa sesji cool.gif
roobik
OK, sesje działają - THX crashu!

sad.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.