Witam cool.gif Jestem na forum nowy a zarazem bardzo poczatkujacy, posiadam strone internetowa http://members.lycos.co.uk/poizxc i chcialbym aby na stronie glownej dodac skrypt php newsy ... upatrzylem juz sobie pewien skrypt chodzi mi bowiem o "new_system" ale dokladnie nie wiem jak go zainstalowac , gdyby mi ktos napisal krok po kroku jak to zrobic to bede wdzieczny, wiem ze jest instrukcja po polsku ale jakos nie idzie tzw. :

Cytat
Otworz pliki config.php w celu zmiany danych logowania do serwera.

Uruchom plik install_db.php na serwerze w celu instalacji bazy danych.

Aby ulatwic wyswietlanie mozna zastosowac style.

Ilosc wyswietlanych newsow na stronie tez mozna zmieniac w pliku new.php.

Skrypt automatycznie zmienia strone kodowa.

Tzw. nie umiem sobie poradzic z 1 elementem ; "Otworz pliki config.php w celu zmiany danych logowania do serwera" otwieram te pliki config znajduja sie one w 2 katalogach 1 -admin i 2-strona . W stronie po otwarciu 1 pliku config.php wyswietla sie

Cytat
<?
dl("mysql.so");  //dla serwerow Linux
$host = "localhost";    // adres bazy danych
$loginbaza = "root";  // nazwa użytkownika bazy danych
$haslobaza = "";    // hasło użytkownika bazy danych
$dbname = "aktualnosci";  // nazwa bazy danych
$conn=mysql_connect($host,$loginbaza,$haslobaza);
mysql_select_db($dbname);
?>

I nie wiem co tutaj musze zrobic questionmark.gif Czy tylko dodac tam gdzie jest $haslobaza = ""; w znaki "" haslo do servera czy co mam zrobic exclamation.gif!

Nastepnie w folderze admin jest tez taki 2 plik i tam w pliku config.php wyswietla sie :

<?
dl("mysql.so"); // dla serwerow na Linux'ie
$host = "localhost"; // adres bazy danych
$loginbaza = "root"; // nazwa użytkownika bazy danych
$haslobaza = ""; // hasło użytkownika bazy danych
$dbname = "aktualnosci"; // nazwa bazy danych

?>

I tutaj takze nie wiem co zmienic...

Bo jak zostawiam to wszystko puste , wgrywam na server i prubuje zainstalowac to pisze ze gotowe na dole w "statusie" ale sie na ekranie nic nie wyswietla , tzw. gotowe ale wystapily bledy (taki zolty status , zawsze jak jakis blad na stronie)

Zatem jak mi ktos powie jak krok po kroku zainstalowac ten skrypt , albo jakis najlatwiejszy skrypt newsow php polecil i powiedzial jak zainstalowac to bede bardzo wdzieczny :roll2: