Wymodziłem sobie taki prosty formularz gdzie użytkownik podaje trzy elementy czasu czyli godziny, minuty i sekundy:
Następnie wybiera wartość procentową o ile ma być ten czas skrócony:
Zbieram dane (na razie GETem) i wymodziłem coś takiego korzystając z jednego z przykładów znalezionego gdzieś w czeluściach Internetu:
$strStart = '2001-01-01 00:00'; $strEnd = '2001-01-01 '.$_GET['eta_h'].":".$_GET['eta_m'].":".$_GET['eta_s']; $dteStart = new DateTime($strStart); $dteEnd = new DateTime($strEnd); $dteDiff = $dteStart->diff($dteEnd);
Teraz mam problem dalej bo np. gdy chciałbym skrócić ten czas o 10% lub 1/3 to wszystko działa bardzo fajnie jeśli podam czas/datę jakąś dużą czyli 16 godzin bo jeśli chcę przyciąć czas dwudziestu minut o np 25% to widzę, że jest to traktowane jako godzina 0:20 (dwadzieścia po północy), a nie po prostu dwadzieścia minut:
$boostType = $_GET['bType']; $a = $timePOSIX; $b = $boostType;
Wypluwa mi:
00:20:00 06:15:00
zamiast 15 minut.
Czy ktoś może mi wyłożyć i wbić do łba co robię źle w moim procesie myślowym, jak ten problem ugryźć i przede wszystkim rozwiązać? Bo coś mi się wydaje, że źle biorę się za rozwiązanie problemu. Prosiłbym też o łopatologiczne wyjaśnienie i pomoc.
Z góry dziękuję za pomoc