Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP] zliczanie kasy na koniec dnia
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
dentopolis
szukam sposobu na proste podliczenie pieniędzy w kasie z danego dnia w taki sposób że w kolumnie A są wartości nominałów 10zł,20,50,100,200,500 a w kolumnie B ilość banknotów,pod spodem suma. czy ktoś się z czymś takim spotkał? próbowałem zrobić widget wolfram alpha ale on chyba robi widget tylko dla jednego zapytania.
Tomplus
Zadałeś pytanie, ale nie mówisz o tym w jakim języku programowania to ma być? Ja stworzyłem zapytanie w MySQL.
Jeżeli wpisujesz każdy banknot do bazy (chociaż nie wiem kto tak robi, chyba że kolekcjonerzy) to dostaniesz wynik w postaci dwóch kolumn, takich które oczekujesz.
Kod
SELECT `nominal`, COUNT(1) AS `iloscBanknotow` FROM `kasa` GROUP BY `nominal`;

Jak problem nie dotyczy programowania, to kup maszynę do sortowania banknotów tongue.gif
trueblue
1. Sprawdzasz czy suma/500 jest większe od 0, jeśli tak, to liczba 500-tek jest równa ilorazowi sprowadzonemu do liczby całkowitej (x).
2. Zapisujesz liczbę 500-tek.
3. Od sumy odejmujesz x*500.
4. Wracasz do punktu 1 dzieląc tym razem przez 200, itd.
dentopolis
napisać mogę formularz ajax ale myślałem że ktoś już stworzył coś podobnego (live table)
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.