Dopiero zapoznaję się z PHP i MySQL. Tworzę portal z minipocztę, wiadomości mogą być wysyłane tylko między użytkownikami co mają konto. System logowania mi działa, teraz zajmuję się stroną z pisaniem wiadomości. Otóż jak się wpisuję adresata, trzeba wpisać login innego użytkownika. Chce żeby była weryfikacja, czy ten użytkownik naprawdę istnieję. Jeśli nie, to się pojawiać komunikat o tym. Mój kod wygląda następująco:
$nazwa = $db_obj->real_escape_string($_POST['to']); $query = "SELECT * FROM Users WHERE Nazwa = '$nazwa' "; $licz = mysqli_num_rows($query); if ($licz>0){ }
I otrzymuję komunikat:
mysqli_num_rows() expects parameter 1 to be mysqli_result, null given in C:\Apache24\htdocs\nadawcza.php
$_POST['to'] to jest adresat, następnie zamieniam to na $nazwa i działa mi to poprawnie, weryfikuję to poprzez wyświetlanie za pomocą echo. Z bazą jestem połączona. Tabela Users posiada kolumny: Id, Nazwa, Haslo.
Błąd mam w zapytaniu MySQL. Wychodzi mi, że jest pusty. Przeglądałam już pełno tematów na ten temat przez kilka h, niestety dalej nie widzę, swojego błędu. Możliwe, że jest banalny, ale tak jak mówię, dopiero zaczynam. Z góry dziękuję za pomoc.