Teraz stanąłem znowu z podobnym problemem ale tutaj żadne udostępnianie nie wchodzi raczej w grę, a potrzebuje po prostu wgrywać i zarządzać plikami z poziomu Google Drive i znowu stanąłem na autoryzacji.
Nie chce zarządzać folderami użytkowników, a jedynie folderem z jednego, konkretnego, własnego konta Google. Nie chce (albo chce uniknąć) wyświetlenia prośby o udostępnienie danych.
$client = new Google_Client(); $client->setAuthConfig(APPPATH .'config/My Project-123456.json'); $client->addScope(Google_Service_Drive::DRIVE_FILE); $service = new Google_Service_Drive($client); // $fileMetadata = new Google_Service_Drive_DriveFile(array( // 'name' => 'Invoices', // 'mimeType' => 'application/vnd.google-apps.folder')); // // $file = $service->files->create($fileMetadata, array( // 'fields' => 'id')); // printf("Folder ID: %s\n", $file->id);
Wygenerowałem credentiale z Google w formacie pliku json, podpiąłem i nawet ok. Działa tworzenie folderów i odczyt ale nie mam pojęcia gdzie się to tworzy

update:
Hmm.. Chyba jednak się udało znowu w taki sam sposób jak przy Google Calendar.
Zmieniłem SCOPE na:
$client->addScope(Google_Service_Drive::DRIVE);
i zalogowałem się mojego drive przez przeglądarkę i udostępniłem folder usłudze poprzez tego długiego e-maila gserviceaccount i działa, widzę pliki i foldery (z wszystkich udostępnionych usłudze folderów) z poziomu PHP.
Ale jestem i tak ciekaw jakby to miało być zrobione przez udostępniania folderu?