Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Wczytywanie podstron php
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
anacom
Witam, mam problem z wydawaloby sie bardzo prosta strona, na laptopie wszystko dziala poprawnie, a na telefonie nie chce. ewidentnie czegos brakuje, a ja juz nie mam pomyslu o co moze chodzic. moze ktos pomoze? ta strona to jezyk-catering.pl
nospor
Zajrzyj w zrodlo wygenerowanej strony w przegladarce a zobaczysz cala mase bledow php. To jest twoj problem.
przenosze
anacom
to jesli tu:

<?php
if($_GET['id']=="start"){
include("start.html");
}
?>

jest blad w drugiej linijce, a plik start.html istnieje, to jak inaczej mozna wczytac plik start.html?
viking
  1. $id = $_GET['id']?? 'start';
nospor
@viking o ile dobrze pamietam to juz po raz kolejny zakladasz ze ludzie maja php7. Pamietaj, to zwykli userzy na zwyklych hostingach wink.gif

1. $id = isset($_GET['id']) ? $_GET['id'] : 'start';
  2. if($id=="start"){
  3. include("start.html");
  4. }
viking
Na zwykłych hostingach PHP7 już od dawna jest. PHP5 jest formalnie martwe dla devów php.
nospor
Moze i jest, ale userzy czesto jada na php5 co widac na forum gdy ktos podaje kod php7 wink.gif
anacom
chyba pomoglo, bo nie pokazuje juz tych bledow, ale dalej strona na telefonie nie dziala. w czym moze byc jeszcze problem?
nospor
Masz jeszcze totalne zwalony html.
Masz dwa razy blok HEAD. Drugi blok HEAD pojawia sie w bloku BODY. Przegladaj od czasu do czasu wygenerowane zrodla.

Kolejna sprawa, ze na stronie mobilnej przekierowujesz na inne adresy, np

http://jezyk-catering.pl/index.php?id=oferta
na stronie mobilnej idzie na
http://jezyk-catering.pl/index.php?id=m_oferta

Stworzyles IFy na m_oferta itp ?
anacom
a jakis pomysl dlaczego mam dwa razu head? w index mam tylko raz i w plikach menu i tresc nie ma head.

na mobilnej ma przekierowywac gdzie indziej, bo ma wczytywac inna podstrone dostosowana do telefonu
nospor
Gdzies to head wstawiasz. Nie wiem gdzie bo nie mam twojego kodu

Cytat
na mobilnej ma przekierowywac gdzie indziej, bo ma wczytywac inna podstrone dostosowana do telefonu
Dobrze, tylko ja sie pytam czy stworzyles na te nowe adresy tez ify? Bo wyglada jakbys tego nie zrobil
anacom
to jest kod z pliku index

<html>
<head>
<meta http-equiv="Content-Type" content="text/html; charset=iso-8859-2" />
<title>Jeżyk-catering</title>
<link rel="stylesheet" type="text/css" href="arkusz.css" />

<!--sprawdzanie mobilne-->
<?php
$iphone = strpos($_SERVER['HTTP_USER_AGENT'],"iPhone");
$android = strpos($_SERVER['HTTP_USER_AGENT'],"Android");
$palmpre = strpos($_SERVER['HTTP_USER_AGENT'],"webOS");
$berry = strpos($_SERVER['HTTP_USER_AGENT'],"BlackBerry");
$ipod = strpos($_SERVER['HTTP_USER_AGENT'],"iPod");

if ($iphone || $android || $palmpre || $ipod || $berry == true)
{
header('Location: http://jezyk-catering.pl/mobilne/index.php/');
//OR
echo "<script>window.location='http://jezyk-catering.pl/mobilne/index.php'</script>";
}
?>
<!--koniec sprawdania-->

</head>
<body>

<?php include "menu.html"; ?>

<?php include "tresc.html"; ?>

</body>
</html>

do tego jest plik menu

<div id="menu">

<div id="menu_left">
<ul>
<li><a href="index.php?id=stronaglowna">&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;STRONA GŁÓWNA&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;</a></li>
<li><a href="index.php?id=onas">&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;O NAS&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;</a></li>
<li><a href="index.php?id=oferta">&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;OFERTA</a></li>
</ul>
</div>

<div id="menu_right">
<ul>
<li><a href="">&nbsp;ZALOGUJ&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;</a></li>
<li><a href="index.php?id=kontakt">&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;KONTAKT&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;</a></li>
<li><a href="index.php?id=przykladowejadlospisy">&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;PRZYKŁADOWE JADŁOSPISY&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;</a></li>
</ul>
</div>

</div>

i plik tresc w ktorym ma wczytywac plikiz grafika

<div id="tresc">

<?php
$id = isset($_GET['id']) ? $_GET['id'] : 'start';
if($id=="start"){
include("start.html");
}
?>

<?php
$id = isset($_GET['id']) ? $_GET['id'] : 'onas';
if($id=="onas"){
include("onas.html");
}
?>

<?php
$id = isset($_GET['id']) ? $_GET['id'] : 'kontakt';
if($id=="kontakt"){
include("kontakt.html");
}
?>

<?php
$id = isset($_GET['id']) ? $_GET['id'] : 'przykladowejadlospisy';
if($id=="przykladowejadlospisy"){
include("przykladowejadlospisy.html");
}
?>

<?php
$id = isset($_GET['id']) ? $_GET['id'] : 'oferta';
if($id=="oferta"){
include("oferta.html");
}
?>

<?php
$id = isset($_GET['id']) ? $_GET['id'] : 'stronaglowna';
if($id=="stronaglowna"){
include("stronaglowna.html");
}
?>

</div>

a na mobilne mam osobny index menu i tresc ktore ma wczytywac na telefonach
nospor
Uzywaj BBOCDE

O to
mialo byc tylko raz w kodzie. Wszedzie dalej miales juz tylko korzystac z tego $id. Wywal wszystkie inne linie typu
poza ta pierwsza rzecz jasna

Co do strony mobilnej to przyjrzyj sie jak wyglada adres dla strony mobilnej bo dla mnie to jeden wielki mix, ala index.php powtorzone dwa razy. Pewnie twoj kod wariuje i nie czyta ci index mobilnego w ogole.
anacom
wywalilam te wszystkie niepotrzebne i teraz jest tak:

<?php
$id = isset($_GET['id']) ? $_GET['id'] : 'm_start';
if($id=="m_start"){
include("m_start.html");
}
?>

<?php
if($id=="m_onas"){
include("m_onas.html");
}
?>

<?php
if($id=="m_kontakt"){
include("m_kontakt.html");
}
?>

<?php
if($id=="m_przykladowejadlospisy"){
include("m_przykladowejadlospisy.html");
}
?>

<?php
if($id=="m_oferta"){
include("m_oferta.html");
}
?>

<?php
if($id=="m_stronaglowna"){
include("m_stronaglowna.html");
}
?>

a strone mobilna zrobilam w ten sposob ze wszystkie pliki wrzucilam w folder "mobilne" i do tego folderu wlasnie jest odnosnik w index na stronie normalnej. wrzucam nizej kod z index z folderu mobilne

<!DOCTYPE html PUBLIC "-//WAPFORUM//DTD XHTML Mobile 1.2//EN"
"http://www.openmobilealliance.org/tech/DTD/xhtml-mobile12.dtd">

<head>
<meta name="viewport" content="width=device-width; initial-scale=1" />

<title> Jeżyk-catering </title>

<link rel="stylesheet" href="m_arkusz.css" type="text/css">

</head>
<body>

<?php include "m_menu.html"; ?>

<?php include "m_tresc.html"; ?>

</body>
</html>

miales racje z tym dwa razy index. usunelam w sciezce do strony mobilnej index i teraz wszystko gra smile.gif wieeeeelkie dzieki!!!!!!!!!!!
nospor
1)
Prosilem raz, prosze jeszcze raz:
uzywaj bbcode dla kodu wstawianego na forum

2)
Twoj kod html w wygenerowanej stronie nadal jest kiepski. Na koncu body masz dwa </div> ktore zamykaja nieistniejace divy.

3)
I jeszcze troche nie na temat, ale mnie osobiscie to irytuje, moze twoich klientow nie:
kazda podstrona sklada sie najpierw z zajebiscie duzego obrazka/tla na caly ekran i jak chce sprawdzic faktyczna tresc dla tej podstrony, to musze uzywac scrolla. Dla mnie osobiscie klikajac w np. w oferte oczekuje zobaczyc oferte, a nie duzy napis OFERTA a faktyczna oferta znajduje sie dopiero 5 metrow w dole
anacom
przepraszam za bbcode, dopiero teraz zrozumialam o co chodzilo, a jesli chodzi o te obrazki to kolega dal mi juz gotowe grafiki i poprosil zeby zrobic z tego strone, i mi osobiscie tez sie to ogromnie nie podoba, ale skoro tak chce, to niech tak ma. jakby nie bylo strona dziala, wiec pewnie bedzie zadowolony smile.gif dziekuje za wszelka udzielona mi pomoc

widzę ze tutaj ludzie maja wielka wiedze, wiec moze jeszcze mi w czyms ktos pomoze. czy da sie zrobic, aby konkretna komorka tabeli byla wysrodkowana wzgledem strony? zrobilam menu na podstawie tabelki i chcialabym zeby <td> ktory ma przypisana szerokosc 100px byl wysrodkowany , zeby bylo widac akurat napis "jezyk". oczywiscie to tez na stronie jezyk-catering.pl
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.