Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [inne][PHP]Szyfrowanie, "baza danych" w pliku tesktowym, GIODO
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
uglukha
Cześć wszystkim,
mam pytanie, a w zasadzie 2. Od kilku dobrych lat używam do mailingu baaaardzo prostego skryptu PHP napisanego wieki temu. Baza maili jest w zwyczajnym pliku tekstowym na zasadzie:

Kod
email1@email.pl(*)(*)Jan Kowalski(*)(*)47{{{{email2@email.pl(*)(*)Janusz(*)(*)1233{{{{ itd.

Pytanie 1
Jest to zbiór danych osobowych, więc muszę go zarejestrować w GIODO. Czy może być w takiej postaci, czy nie spełnia to wymogów technicznych jakiś?

Pytanie 2
Jeśli nie spełnia, to w jaki sposób to zaszyfrować przy użyciu PHP? Tak żeby było w miarę bezpiecznie, i żeby oczywiście można było to deszyfrować do wysyłania maili.

Z góry dzięki za odpowiedzi.
trueblue
W GIODO nie rejestrujesz fizycznego zbioru danych, rejestrujesz fakt posiadania i przetwarzania zbioru.
uglukha
Czyli nic nie muszę zmieniać?

Po prostu zarejestrować i już?
trueblue
Format zbioru danych nie ma znaczenia. Znaczenie ma zakres przechowywanych w nim danych osobowych.
leonpro778
Znaczenie ma również "sposób przechowywania" tych danych. Przykładowo, jeżeli to będzie przechowywane na komputerze to musi być to komputer zabezpieczony hasłem dostępu (zmienianym co 30 dni). Jeżeli jest to komputer z dostępem do internetu to zabezpieczenie uwierzytelnianiem powinno być DWUETAPOWE.

W praktyce wygląda to tak, że do bazy danych jest hasło i do samego komputera potrzeba innego hasła.
Pyton_000
@leonpro778 podstawa prawna?
leonpro778
Ustawa o ochronie danych osobowych. Rozdział 5 art. 36 - 39
Pyton_000
No to przykro mi ale tam nie ma podstawy do sposobu zabezpieczenia o którym wspomniałeś.
leonpro778
Ale są podstawy do OBOWIĄZKU zabezpieczenia przechowywanych danych w sposób uniemożliwiający dostęp dla osób trzecich. Proponuję przeczytać:

https://edugiodo.giodo.gov.pl/pluginfile.ph...1/INF_R05.html#

smile.gif

P.s. Sam jestem ABI i wierzcie na słowo, musiałem przez to przejść smile.gif
Pyton_000
Tu się zgodzę, że zbiory danych powinny być zabezpieczone przed nieautoryzowanym dostępem, ale nigdzie nie ma mowy o wymaganiach co do zabezpieczenia.
leonpro778
No właśnie, nie pamiętam tej ustawy, która nakłada sposób w jaki zabezpieczone mają być komputery a nie chce mi się teraz w pracy przerzucać papierów. W każdym bądź razie są na to jakieś paragrafy smile.gif
Pyton_000
No to byłoby miło żebyś znalazł podstawę prawną bo z tego co ja się przekopałem to nigdzie nie znalazłem wytycznych odnośnie zabezpieczeń.
leonpro778
Aj aj aj aj... smile.gif

Proszę: http://isap.sejm.gov.pl/DetailsServlet?id=WDU20041001024
Pyton_000
Super. Tyle że jest to kontrola dostępu do systemu teleinformatycznego służącego do przetwarzania danych osobowych np. panel administracyjny sklepu itd. No chyba że ja źle czytam ...

Ale dzięki za ustawę. Na pewno się kiedyś komuś przyda
uglukha
Dzięki wszystkim za odpowiedzi!

Czytałem te wszystkie dokumenty. Nie ma tam nic o konkretnych zabezpieczeniach, ale to co z tego wywnioskowałem to w moim przypadku wystarczy:
- SSL (szyfrowanie logowania do panelu gdzie można zobaczyć dane ludzi z listy mailingowej oraz formularza zapisu na newsletter)
- hasło, tak jak tam było gdzieś opisane - minimum 8 znaków, znaki specjalne, co 30 dni zmiana
- zapisywanie daty wprowadzenia danych konkretnej osoby, i ewentualnej edycji
- dodatkowo w .htaccess dałem
  1. deny from all

dla katalogu z tą "bazą danych" w txt, żeby nikt nie mógł podejrzeć pliku, nawet znając bezpośrednią ścieżkę (co jest raczej niemożliwe i tak)

i tyle. Co sądzicie? Można coś takiego rejestrować w GIODO?
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.