Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP]$_FILES tmp_name i plik binarny
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
szczrzcz
system odbiera zdjęcie z dysku <input type="file" name="photos[]" i przechowuje jego dane w tablicy $_FILES.

ta tablica posiada element, który mnie interesuje "tmp_name". Z tego co się zorientowałem zapisuje zdjęcie jako plik binarny do katalogi /tmp/ (nie wiem czy robi to domyślnie czy gdzieś jest to skonfigurowane, mniejsza o to )

Do rzeczy: Chcę wykorzystać funkcjonalność systemu, który odbiera tablicę $_FILES i dalej mieli te zdjęcia ale chcę zamiast upload z dysku ściągnąć zdjęcie mając link. Chcę zatem stworzyć podobną tablicę do $_FILES również z elementem "tmp_name" przechowującym ścieżkę do pliku binarnego zdjęcia np /tmp/php7p5u5A

Pytanie: jak zapisać zdjęcie (mając jego url) w lokalizacji /tmp/ i jako plik binarny? (no chyba że nie muszę zamieniać zdjęcia z linka na plik binarny?)
trueblue
Pliki w katalogu /tmp to pliki źródłowe, ale o zmienionej nazwie (losowa, bez rozszerzenia).
szczrzcz
no i?
nospor
Mozesz uzyc zwyklego copy
http://php.net/manual/en/function.copy.php
gdzie jako src podajesz swoj link a jako dest podajesz tam gdzie chcesz zapisac.

Zas jesli to nie zadziala to albo file_getcontents() by pobrac zawartosc pliku i file_putcontents() by zapisac pobrana zawartosc pliku
trueblue
No i wciąż to są te same pliki, nie zachodzi tam żadna konwersja. No i czemu chcesz tworzyć odrębną tablicę, skoro pliki już masz w $_FILES?
Pyton_000
Ale jaki widzisz problem?

Jeśli masz allow_url_fopen na true (php.ini) to pobierasz sobie plik z linku przez file_get_contents tam gdzie sobie chcesz i tyle..
nospor
@trueblue nie zrozumiales pytania. Polecam doczytac szczegolnie to:
Cytat
ale chcę zamiast upload z dysku ściągnąć zdjęcie mając link [.....] Pytanie: jak zapisać zdjęcie (mając jego url) w lokalizacji /tmp/

edit: wow, a jednak to trueblue dostal POMOGL. Teraz to zglupialem smile.gif
szczrzcz
OK dzięki, inne pytanie

tablica $_FILES ma element type
  1. [type] => Array
  2. (
  3. [0] => image/png

czy jest jakaś funkcja php która przyjmując argument ścieżkę do zdjęcia zwróci mi coś takiego jak wyżej "image/png"
Pyton_000
Manual nie gryzie smile.gif

http://devdocs.io/php/function.mime-content-type
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.