Cześć, potrzebuję porady jak to zrobić najlepiej bo nie wiem czy to co wymyśliłem jest bezpieczne i zgodne z tym jak to się powinno robić, a dodatkowo nie wiem jak rozwiązać jedną kwestię. Obecnie linki generuję sobie w ten sposób:

Link wyświetlany na stronie:
  1. <a href="URL/o-firmie,1,pl.html">O firmie</a>

W htaccess mam:
  1. RewriteRule (.*),(.*),(.*)$ index.php?$1&id=$2&lang=$3 [L]

Później w index robię coś takiego:
  1. if(isset($_GET['id'])) $id = (int)$_GET['id']; else $id = 1;

I można powiedzieć wyciągam sobie dane:
  1. $pdo = $database->prepare("SELECT * FROM strony WHERE id=:id AND status=1"); ...

Działa ładnie, ale zrobiłem sobie generowanie linków w ten sposób:
  1. <a href="URL/o-firmie">O firmie</a>

Regułę w htaccess można powiedzieć mam i niby działa tylko jak to teraz pobierać z bazy danych ? Pobierać URL używając $_SERVER obrabiać i wyciągać z niego samo "o-firmie", a później robić na początku index:
  1. $pdo = $database->prepare("SELECT * FROM strony WHERE tytul=:POBRANY_TYTUL_Z_URL AND status=1"); ...

Wyciągam sobie z tego ID i robię $id = ID_PODSTRONY; i dalej jadę jak do tej pory ?
  1. $pdo = $database->prepare("SELECT * FROM strony WHERE id=:id AND status=1"); ...

Druga kwestia jak jeszcze z tego wyciągać różne wersje językowe, bo domyślnie przekazuję sobie język i funkcją wyciągam dane odpowiednie dla danej wersji językowej i jak będę miał URL dla EN
  1. <a href="URL/company">Company</a>

A tytuł podstrony siedzi w bazie danych jako tytul_en to nie zrobię tego:
  1. $pdo = $database->prepare("SELECT * FROM strony WHERE tytul=:POBRANY_TYTUL_Z_URL AND status=1"); ...

Wtedy trzeba to jakoś LIKE wyszukiwać w bazie i robić IF tytul_en i tak dalej czy jak ?