Jak wiadomo coraz więcej stron odtwarza w module "hero" w tle pliki video. Jak zrobić, żeby moj video background był odtwarzany w formacie mp4 wszedzie, a nie tylko w safari?
mam to zrobione po prostu tak
w css nie wiem czy to wazne, jest tak
.video-bg-container, .bloc-video{ position: absolute; top: 0; bottom: 0; left: 50%; right: -50%; overflow: hidden; transform: translateX(-50%); -webkit-transform:translateX(-50%); } .bloc-video{ width: auto; height: auto; min-width: 100%; min-height: 100%; z-index: 0; }
@edit
To może ugryźmy to inaczej. Program wrzuca jedynie pliki mp4, ktore jak wiemy nie ciagna wszystkie przeglądarki. Znalazlem pewne rozwiazanie, ale przy generowaniu strony program oczywiscie wygeneruje kod, w ktorym będzie wycinek:
<video class="bloc-video" preload="auto" loop="loop" autoplay="autoplay"> <source src="vid/water.mp4" type="video/mp4" /> </video>
jak zrobic (jQuery pewnie) zeby w locie przy generowaniu strony, czyli gdzies skryptem na dole strony - żeby pozmienil mi kod z powyzszego na:
<video class="bloc-video" preload="auto" loop="loop" autoplay="autoplay"> <source src="vid/water.ogg" type="video/ogg" /> <source src="vid/water.webm" type="video/webm" /> <source src="vid/water.mp4" type="video/mp4" /> </video>
czyli inaczej jak zrobic funkcja jQuery (lub jak inaczej) zeby w czasie ladowania strony podmienic czesc kodu?