Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [HTML]Serwer WWW - dynamiczne przeglądanie zasobów dyskowych
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
japonia
Witam

Po zainstalowaniu serwera www ( XAMPP ), w przeglądarce mamy możliwość przeglądania naszego dysku, bez tworzenia spisu plików czy folderów.

Pytanie:

Czy da się napisać moduł ( skrypt / kod ) który będzie umożliwiał przeglądanie zawartości dysku komputera, w przeglądarce,
w taki sposób, aby zawartość była wyświetlana na wzór wyszukiwarki google ?

Chciałbym nadawać tagi moim plikom lokalnie na dysku, oraz wyświetlać / wyszukiwać takie pliki lokalnie na dysku,
tyle że z przeglądarki, np. po tagach: grafika, xml, txt.

Chciałbym stworzyć coś na wzór przeglądarki google, tyle że omijając mechanizmy indexowania zawartości.
Chciałbym aby to co jest już w Windows 7, współpracowało z XAMP-em.

Proszę o podpowiedzi, zależy mi również na prezentowaniu w wyszukiwarce / module, zawartości takich jak gry w Unity 3d itp.
Prościej mówiąc swoje projekty które tworzę, różnorodne, chcę przeglądać w przeglądarce na wzór google.

Pyton_000
Nie da się z poziomu przeglądarki przeglądać dysku, chyba że dysk serwera na którym jest PHP.
japonia
Cytat(Pyton_000 @ 19.08.2017, 15:47:43 ) *
Nie da się z poziomu przeglądarki przeglądać dysku, chyba że dysk serwera na którym jest PHP.

Tak, XAMPP który zainstalowałem, ma PHP. Można w takiej podstawowej formie tekstowej, przeglądać sobie katalogi.
Problem w tym, że nie wiem jak się zabrać za pisanie dodatków. Np. wyszukiwanie plików oraz wyświetlenie ich
w jakiś charakterystyczny sposób, np. jak w bing.com czy google.com. Gdybym miał możliwość TAG-owania
sobie plików na dysku, wyszukiwania ich po stronie przeglądarki po tag-ach itp, oraz wyświetlenie tego
ładnie jak w bing.com czy google.com, to w zasadzie nic więcej mi nie trzeba.

Problem połowicznie mam rozwiązany, gdy generuje sobie drzewko XML z plikami. Wtedy nawet we flash-u,
mogę sobie prezentować pliki na różne sposoby. Gdyby dało się bez generowania spisu plików na dysku,
uzyskać taki sam efekt we flashu, byłoby miodzio, ale to chyba nie jest realne.

To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.