Chciałbym posegregować elementy według pewnej kolejności którą że tak powiem mam w tablicy.
Wybierając kolejno z tablicy identyfikator chę wyszukać element posiadający takie id bądź nazwę i przenieść we wskazane miejsce.
Brzmi może dzwnie ale ... cóż tak chciałbym zrobić.
Samo znajdowanie elementu to nie problem, problem jak teraz wskazać "rodzica" tego elementu i go wyciągnąć wraz z całą zawartością (.html()).
Przykład:
<dl class="filter-block"> <!-- blok do przeniesienia pogrubiony o ile zgadza się string .text() ze span class="filter-title" --> <div class="layered-navigation option-block"> <div childblock_id="manufacturer" class="odd option-block-head toggle-block" style="cursor: pointer;"> <!-- element wyszukiwany w/g klasy 'filter-title' .text() --> </div> </div> <div class="layered-navigation option-block"> <div childblock_id="price" class="odd option-block-head toggle-block" style="cursor: pointer;"> </div> </div> </dl>
czyli jeśli w tablicy znajduje się określony string wybierz TEN element/blok $('div .layered-navigation,.option-block').html()
tylko nie wiem jak zrobić z niego 'this' jeśli znajduje się w nim lub jego dziecku wskazany string.
mam nadzieję, że się jasno wyraziłem

W międzyczasie znalazłem to: https://api.jquery.com/child-selector/ ...
ale nie do końca czaję ...
pozdrawiam
amator