Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: laczenie sie z mySQL
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
kraviec
a taki oto problem wyniknal... oto co mi daje przegladarka:
Client does not support authentication protocol requested by server; consider upgrading MySQL client
a kod mam taki:
  1. <?php
  2.  
  3. $baza_lacz = mysql_connect(&#092;"localhost\", $user, $password);
  4. if (!$baza_lacz)
  5. {
  6. die (&#092;"<br />Nie moglem polaczyc sie z baza danych \".mysql_error().\"n\");
  7. }
  8. // wybieranie bazy dancyh
  9. $database = &#092;"test\";
  10. mysql_select_db ( $database ) or die ( &#092;"Nie moglem sie polaczyc z baza! \".mysql_error().\"<br />\" );
  11. mysql_close( $baza_lacz );
  12.  
  13. ?>

jakis pomysl?
Kinool
moze problem MySQL 4.1 i php 4.x questionmark.gif czyli old_password jesli nie to na jakiej konfiguracji to wywala??
kraviec
poprawilem kod na taki... poprosilem kumpla o pomoc u niego dziala a u mnie nadal nic... tylko blank sie wyswietla... eh

1. <?php
  2. // laczenie sie baza danych
  3. $link = @mysql_connect ( &#092;"localhost\", \"user\", \"haslo\" );
  4. @mysql_select_db(&#092;"news\");
  5. // wyswietlanie
  6. $query = &#092;"SELECT name FROM dane\";
  7. $result = @mysql_query($query);
  8. echo @mysql_num_rows($result);
  9. // rozlaczanie
  10. @mysql_close($link);
  11. ?>
Vertical
To znaczy, że Twój serwer nie obsługuje autoryzacji. Czasami się tak dzieje (zwłaszcza na windowsie). Najlepiej wtedy przeinstalować MySQL
shima
Cytat(kraviec @ 2005-02-05 15:54:34)
poprawilem kod na taki... poprosilem kumpla o pomoc u niego dziala a u mnie nadal nic... tylko blank sie wyswietla... eh

1. <?php
  2. // laczenie sie baza danych
  3. $link = @mysql_connect ( &#092;"localhost\", \"user\", \"haslo\" );
  4. @mysql_select_db(&#092;"news\");
  5. // wyswietlanie
  6. $query = &#092;"SELECT name FROM dane\";
  7. $result = @mysql_query($query);
  8. echo @mysql_num_rows($result);
  9. // rozlaczanie
  10. @mysql_close($link);
  11. ?>

Wyrzuć te @, przynajmniej w fazie testów. Zapytaj kolegę o wersje php i MYSQL i porównaj ze swoimi. A jakie w ogóle masz?
ladowny
W MySQL 4.1 zmieniono sposób szyfrowania haseł. PHP4 nie obsługuje tego. Należy wobec tego z linii komend ( program mysql ) lub np. programu MySQL Admnistrator - do ściągnięcia z mysql.com wykonać nsatępujacą instrukcję

SET PASSWORD FOR <uzytkownik@host> = OLD_PASSWORD(<haslo>);

Nowe i stare hasła są obsługiwane przez PHP5

Osobiście polecałbym jednak na razie starsze wersje php i MySQL - nie znalazłem providera który by dawał php 5, większość ma ciągle MySQL 3.23
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.