// Sprawdź, czy użytkownik o podanym loginie i haśle isnieje w bazie danych $userExists = mysql_fetch_array(mysql_query("SELECT COUNT(*) FROM users WHERE login = '$login' AND pass = '$pass'")); if ($userExists[0] == 0) { // Użytkownik nie istnieje w bazie
I wyskakuje taki błąd
Warning: mysql_query(): Permission denied in /usr/home/kry008/domains/e-biblioteka.ct8.pl/public_html/logowanie.php on line 46 Warning: mysql_query():
A link to the server could not be established in /usr/home/kry008/domains/e-biblioteka.ct8.pl/public_html/logowanie.php on line 46 Warning: mysql_fetch_array()
expects parameter 1 to be resource, boolean given in /usr/home/kry008/domains/e-biblioteka.ct8.pl/public_html/logowanie.php on line 46
wiem tyle że ten kod trzeba przerobić na PDO:: (coś tam i właśnie nie wiem jak to zrobić)
pełny kod jak potrzeba:
<?php /* MADE BY BLACK-PAROTS ALL RIGHTS RESERVED Ž 2017-2018 WSZELKIE PRAW ZASTRZEŻONE Ž 2017-2018 */ include_once('connect.php'); include_once('definicje.php'); /** * Formularz oraz skrypt logowania */ //$lczytelnika = $_POST['lczytelnik']; //$hczytelnika = $_POST['hczytelnik']; $aaa = $_POST['aaa']; { //jeszcze nie zalogowany pokaż formulaż logowania echo ' <form method="post" action=""> <label for="login">Login:</label> <input type="text" name="lczytelnik" maxlength="32" id="lczytelnik" /> <label for="pass">Hasło:</label> <input type="password" name="hczytelnik" maxlength="32" id="hczytelnik" /><br /> <input type="hidden" name="aaa" value="1" /> <input type="submit" value="Zaloguj" /> </form> '; } { if($lczytelnika == "") { } elseif($hczytelnika == "") { } // Sprawdź, czy użytkownik o podanym loginie i haśle isnieje w bazie danych $userExists = mysql_fetch_array(mysql_query("SELECT COUNT(*) FROM users WHERE login = '$login' AND pass = '$pass'")); if ($userExists[0] == 0) { // Użytkownik nie istnieje w bazie } else { // Użytkownik istnieje $user = user::getData($login, $pass); // Pobierz dane użytknika do tablicy i zapisz ją do zmiennej $user // Przypisz pobrane dane do sesji $_SESSION['login'] = $login; $_SESSION['pass'] = $pass; echo '<p class="success">Zostałeś zalogowany. Możesz przejść na <a href="index.php">stronę główną</a></p>'; } } ?> <?php ?> <?php include_once('stopka.php'); ?>
Tylko z jednym zastrzeżeniem ja chcę tylko pomoc z kodem wymienionym na samym początku
Mała poprawka kodu
// Sprawdź, czy użytkownik o podanym loginie i haśle isnieje w bazie danych $userExists = mysql_fetch_array(mysql_query("SELECT COUNT(*) FROM users WHERE login_czytelnika = '$lczytelnik' AND haslo_czytelnika = '$hczytelnik'")); if ($userExists[0] == 0) { // Użytkownik nie istnieje w bazie