Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Integracja z Przelewy24
Forum PHP.pl > Forum > PHP
kowi87
Witajcie!
Stanąłem przed nowym wyzwaniem, z którym niestety sobie nie radzę.

Otóż problemem jest integracja z systemem płatności Przelewy24.

Na stronie internetowej posiadam formularz z:
a) listą rozwijaną z której użytkownik winien wybrać usługę, którą jest zainteresowany;
b) 2 radio buttonami, gdzie użytkownik wybrać ma jedną z dwóch opcji;
c) kilkoma polami tekstowymi.

Po wypełnieniu formularza i naciśnięciu przycisku znajdującego się pod nim, wpisane dane powinny zostać dodane do bazy danych, a następnie użytkownik powinien zostać przekierowany do serwisu Przelewy24 celem sfinalizowania transakcji.

Po dokonaniu zapłaty chciałbym by w bazie danych znalazłą się informacja odpowiednia do statusu płatności (zapłacone lub niezapłacone)

Stworzony przeze mnie system zapisuje dane do bazy danych po wypełnieniu formularza, lecz dalej nic się nie dzieje. Nie wiem jak przekierować użytkownika do serwisu Przelewy24.

Czy ktoś z Was jest w stanie udostępnić mi kod źródłowy, który po dopasowaniu mógłby zostać skutecznie podpięty do strony nad którą pracuję?
Dodam, że po długim googlowaniu nie znalazłem rozwiązania mego problemu. Pomoc techniczna Przelewy24 niestety też nie była pomocna, bowiem odesłali mnie do dokumentacji technicznej, po przeczytaniu której niestety nadal nie wiem jak wykonać potrzebny mi skrypt. Próbowałem kombinować też z udostępnionym na ich stronie przykładowym formularzem, jednak po dodaniu do niego kodu odpowiedzialnego za dodawanie wpisu do bazy danych nadal nie uzyskałem tego, co chcę stworzyć.
trueblue
https://www.przelewy24.pl/pobierz#instalacja -> Przykład klasy do obsługi Przelewy24 (PHP)
kowi87
Cytat(trueblue @ 4.01.2018, 20:24:06 ) *
https://www.przelewy24.pl/pobierz#instalacja -> Przykład klasy do obsługi Przelewy24 (PHP)

To właśnie miałem na myśli pisząc o udostępnionym na ich stronie przykładowym formularzu. Bowiem znajduje się on w paczce do obsługi klasy.
Widocznie jestem zbyt mało doświadczony w tej kwestii, bowiem mimo dołączania do tego kodu, mojej części kodu, nie działa to tak jak oczekuję.
Zostaję przekierowany do serwisu Przelewy24, jednak żaden wpis nie jest dodawany do mojej bazy danych.
trueblue
Skoro zostajesz przekierowany do P24, a nie działa zapis do bazy, to raczej w tym fragmencie powinieneś upatrywać przyczyny problemu, a nie szukać pomocy u dostawcy płatności.
kowi87
Bez Przelewy24 zapis do bazy działa bez najmniejszych problemów.
Problemem jest połączenie tych dwóch kwestii.

Nie doszukuję się problemu u dostawcy płatności. Napisałem że niestety nie byli pomocni, bowiem mimo tego, że zachęcają do kontaktu w przypadku problemów z wdrożeniem nie odnieśli się do treści wiadomości, którą do nich wysłałem, lecz odesłali mnie do dokumentacji oraz do klasy, o której Ty również wspomniałeś.

Nie potrafię połączyć mojego formularza z Przelewy24, dlatego napisałem tutaj posta.
Nie jest tak, że problem pojawił się dziś, ani wczoraj. Od 2 tygodni nie umiem sobie z tym poradzić, dlatego w końcu zdecydowałem się poszukać pomocy na forum.
trueblue
Napisałeś:
Cytat(kowi87 @ 4.01.2018, 20:46:40 ) *
bowiem mimo dołączania do tego kodu, mojej części kodu, nie działa to tak jak oczekuję.
Zostaję przekierowany do serwisu Przelewy24, jednak żaden wpis nie jest dodawany do mojej bazy danych.

z tego wynika, że jednak połączyłeś, ale nie działa zapis. Teraz piszesz, że problemem jest połączenie obydwu kodów.

Przelew24 php -> jeden z linków w top 10: https://forum.home.pl/threads/php-integracj...elewy24-pl.596/
kowi87
Czyli połączyłem tak, że to nie działa. Więc wychodzi na to, że źle to robię.
Dlatego problemem jest połączenie obu kodów.

Na tej stronie z top10 już byłem, może dziś coś z tego zrozumiem.

Mimo wszystko dzięki za zainteresowanie.

Jeszcze jedno pytanie do Ciebie trueblue.
Gdzie powinienem umieścić formularz? Jesteś w stanie do tego przykładowego pliku payments.php dorzucić formularz z choćby jednym polem tekstowym i przyciskiem na dole?
Resztę rozbuduję, po prostu jestem tym tematem już dziś tak zmęczony, że nie wiem od czego tam zacząć, a chciałbym wykorzystać dzisiejszy wieczór maksymalnie, bo akurat mam wolne od pracy.
leonpro778
Moim zdaniem problemem jest sposób w jaki chcesz odebrać requesta od samego serwisu Przelewy24.

Opis jak to działa jest mniej więcej następujący (od razu zaznaczam, że różni się on od tego przykładu na stronie Przelewy24):

Twoja strona z formularzem gdzie wypełniasz odpowiednie pola (czyli http://mojastrona.pl/make_payment,php)

|
V

Dane z formularza muszą zostać przesłane metodą POST na adres https://secure.przelewy24.pl/trnRegister
W tym kroku zapisz sobie do bazy TO co chcesz aby było zachowane i DODATKOWO pole p24_session_id (po tym polu zidentyfikujesz sobie później kto i za co płacił)

|
V

Transakcja przebiegła pomyślnie. Serwis Przelewy24 wysyła odpowiedź zwrotną na adres jaki ustawisz sobie w panelu klienta (przykładowo http://mojastrona.pl/payment_success.php)
W tym też skrypcie (poczytaj w dokumentacji Przelewy24 jakie dane zostaną przesłane zwrotnie metodą POST) odbierzesz również p24_session_id i po tym polu znajdziesz sobie o którą płatność zapisaną u Ciebie w bazie chodzi.

I to tyle tak naprawdę. Napisanie skryptu z jednym polem input raczej nie przejdzie bo trzeba dopisać chociażby całą resztę pól wymaganych przez Przelewy24 (nie wiem, które z nich są obowiązkowe, chodzi o te pola typu imię, nazwisko itd.)
kowi87
Wczoraj mnie oświeciło i jak zrozumiałem jak to działa, to dostałem takiej weny, że do 4 w nocy siedziałem przy tym smile.gif
W ten weekend powinienem mieć to skończone. Dzięki jeszcze raz za zainteresowanie!

#edit
Mistrzu, dzięki że się odezwałeś w tym temacie! biggrin.gif
W końcu kwestia ta stała się dla mnie jasna jak słońce.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.