Właśnie zaczynam swoją przygodę z PHP więc na początku prosiłbym o nieco wyrozumiałości.
Aktualnie potrzebuje zrobić prosty skrypcik który będzie:
1) odczytywał dane z pliku na CSV (znajdującego się na zdalnym serwerze),
2) odczytanie dane będą przypisane do zmiennych,
3) kilka opercji obliczeniowych i
4) na koniec wyświetlenie końcowego efektu na ekran (a w nieco dalszej przyszłości również zapisanie tych wyników do bazy MySQL)
Aktualnie mój skrypt wygląda następująco:
<?php class csv extends MySQLi { public function import($file) { { $Kod= $row[0]; $Stan= $row[1]; . . . $Rok= $row[9]; . . . $KOD_2 = $row[6]; $KOD_2 .= "-"; $KOD_2 .= $row[0]; } } } ?>
A oto problemy jakie spotkałem na swojej drodze i bardzo prosiłbym o pomoc w ich rozwiązaniu:
1) W chwili obecnej plik CSV wczytuje ręcznie z pliku znajdującego się na dysku lokalnym komputera. Jak zrobić aby plik ten był odczytywany z (obcego) serwera www (do którego mam link)
2) W pliku CSV (po otwarciu go w notatniku) polskie znaki wyświetlają się poprawnie, ale w przeglądarce już nie. Jak zrobić aby w przeglądarce poprawnie wyświetlały się polskie znaki?
3) Jak poprawić ten kod aby odczytywanie plików ZAWSZE zaczynało się od DRUGIEJ linii ? (Pierwsza linia zawiera nagłówki których nie potrzebuje wczytywać gdyż mam odpowiednio nazwane zmienne dzięki czemu wiem jakie dane są pobrane z poszczególnych kolumn pliku CSV)
4) Nie udało mi się w dostępnych materiałach znaleźć informacji na temat tego aby język PHP posiadał coś takiego jak TIMER (znany z innych języków programowania). Jak w związku z tym zmusić skrypt aby pewne działania były wykonywane cyklicznie co godzinę i to bez względu na to co robi użytkownik.
Za pomoc z góry dziękuje.