Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP]Mnożenie zmiennych
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
ITax98
Witam, piszę program matematyczny, który liczy środek okręgu koła i potrzebne mi użycie niewiadomych. Wpadłem na pomysł, żeby zarezerwować zmienną w ten sposób $a='a';. Natomiast wyświetla się wynik, bez tych zmiennych, wiem, ze należy zamienić typ zmiennych na inny bo nie wczytuje literek, ale ktoś może ma pomysł co z tym zrobić?

to mój kod (reszta zmiennych jest prawidłowa zarezerwowana) :

$b='b';

$xd=$x1*$x1+$y1*$y1+$x1*$a+$b*$y1-($x2*$x2+$y2*$y2+$x2*$a+$b*$y2);
echo $xd;
Pyton_000
  1. $b='b';
  2.  
  3. $xd="$x1*$x1+$y1*$y1+$x1*$a+$b*$y1-($x2*$x2+$y2*$y2+$x2*$a+$b*$y2)";
  4. echo $xd;

?
ITax98
Przepraszam, to część mojego kodu. Chciałem napisać, iż mam problem z tym, iż nie moge pokazać wyniku, który zawiera w sobie procz cyfer literę. Kod który napisałem wygląda następująco.

Kod
if(isset($_POST['punkt2y'])){

$x1=$_POST['punkt1x'];
$y1=$_POST['punkt1y'];
$x2=$_POST['punkt2x'];
$y2=$_POST['punkt2y'];
$x3=$_POST['punkt3x'];
$y3=$_POST['punkt3y'];
  $a='a';
  $b='b';

$xd=$x1*$x1+$y1*$y1+$x1*$a+$b*$y1-($x2*$x2+$y2*$y2+$x2*$a+$b*$y2);
echo $xd;
trueblue
Jeśli chcesz pokazać częściowy wynik, np. dla wynik = a*x, to:
echo "wynik = a * ".$x;
ITax98
Chodzi o to, że mam pewne działanie, które przechowuje w sobie niewiadomą "a" np . 5*a+2*a=x I teraz nie mogę odczytać wyniku algebraicznego z podanej zmiennej x. Wyświetlana zmienna x daje mi wynik bez niewiadomych. czyli 7.
trueblue
A jakiego wyniku oczekujesz?
ITax98
7a. Wiem, że z jedną niewiadomą twoje zastosowanie ma sens, natomiast z dwoma niewiadomymi już nie, bo jeżeli mam 2x+3y wyjdze 5, to x i y się zatrze.

Oczekuje wyniku z dwoma niewiadomymi.
trueblue
Podałem Ci przykład. Rozwiń go sobie do dwóch niewiadomych i również będzie mieć sens.

http://php.net/manual/en/language.operators.string.php
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.