Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP][MySQL] Zmiana hasla md5
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
mrk9109
Witam mam kod zmiany hasla przez uzytkownika i niby kod dziala poprawnie który napisałem ale jak zrobie że chce by użytkownik podał stare hasło to już jest problem pewnie dla tego że odczytuje go z bazy a ono jest zapisane w md5 i dla tego nie wiem jak to ugryźć próbowałem z " $haslo=md5("haslo");" ale lipa wywalilem to nawet z pętli ale też to nic nie dało . Ktoś podsunie jakieś rozwiązanie ?

1. if (isset($_POST['zmien']))
  2. {
  3. $starehaslo = $_POST['starehaslo'];
  4. $nowehaslo1 = $_POST['nowehaslo1'];
  5. $nowehaslo2 = $_POST['nowehaslo2'];
  6.  
  7. $zapytanie = $polaczenie->query("SELECT haslo FROM uzytkownicy WHERE login = '". $_SESSION['login']."';");
  8.  
  9. while($db = $zapytanie -> fetch_assoc() ) {
  10.  
  11. $haslo=$db['haslo'];
  12. $login = $_SESSION['login'];
  13. }
  14.  
  15. $warunek_haslo = preg_match('/[a-z]+/',$nowehaslo1) && preg_match('/[0-9]+/',$nowehaslo1); // Sprawdza czy haslo ma litery i liczby
  16. $haslo=md5("haslo");
  17.  
  18. if ($haslo == $starehaslo && $nowehaslo1 == $nowehaslo2 && $warunek_haslo) // Sprawdzanie czy hasla sa takie same i czy podane dobre stare haslo
  19. {
  20. $zapytanie = $polaczenie->query("INSERT INTO `uzytkownicy` (`haslo`)
  21. VALUES ('".md5($haslo1)."');");
  22.  
  23. echo "Hasło zostało zmienione! <br />
  24. Zapraszamy do <a href='start'>Strona Główna</a>
  25. <br /><br /><br />";
  26. }
  27. else echo "Podane hasła róźnią się lub nie spełniają wymagań ( hasło musi składać się z liter i cyfr)";
  28. }

Edit

Temat do usunięcia rozwiązałem problem przepraszam za zamieszanie
Pyton_000
W tym kodzie pokazałeś straaasznie dużo błędów smile.gif
mrk9109
Wiem widziałem przy speawdzaniu już wszystko poprawione i śmiga 😊 każdy się kiedyś uczył
Ubermade
ogólnie nie poleca się stosowania MD5 O.o
Pyton_000
Cytat(mrk9109 @ 1.02.2018, 20:09:07 ) *
Wiem widziałem przy speawdzaniu już wszystko poprawione i śmiga 😊 każdy się kiedyś uczył

To pokaż "poprawiony" kod
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.