Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Problem z wykonaniem zapytania do bazy
Forum PHP.pl > Forum > PHP
deha21
Dostaję, wydaje mi się, dziwny błąd próbując zrobić insert do bazy. Dostaję komunikat: mysqli_result could not be converted to string z tym, że wydaje mi się że wcale tego nie robię... Już mi się w oczach mieni od kodu. Czy gdzieś tutaj widzicie błąd?
  1. $r = mysqli_query($mysqli, "INSERT INTO table VALUES ('', '".$order_id."', '".$receiver."', '".$user."', '".$rate."', '".$review."', '".$date."') ");
  2.  
  3. if ($r) {
  4. echo '<p class="message positive">Your review has been added.</p>';
  5. } else {
  6. echo '<p class="message negative">Something was wrong. Your review has not been added.</p>';
  7. }
nospor
A na ktora dokladnie linie wsazuje komunikat bledu? Bo w tej wlasnie linii bedzie to co napisali.
deha21
Pierwsza linia, czyli tam jest jest $r = mysqli_query()
nospor
No to ktoras ze zmiennych o tutaj
$order_id."', '".$receiver."', '".$user."', '".$rate."', '".$review."', '".$date."
jest zla.

zrob var_dump() na kazdej z nich i zagadka bedzie rozwiazana. php naprawde nie rzuca bledami z dupy
deha21
Cytat(nospor @ 2.02.2018, 10:37:05 ) *
No to ktoras ze zmiennych o tutaj
$order_id."', '".$receiver."', '".$user."', '".$rate."', '".$review."', '".$date."

Wpisywałem na sztywno i dalej to samo niestety.
nospor
Pokaz caly plik po zmianach oraz pokaz doladnie komunikat bledu bez zadnej wycinki.
Plik chce widziec tak bym widzial numery linii. Bo to co teraz opowiadasz to jakas herezja. I upewnij sie, ze oby na pewno sprawdzasz wlasciwy plik bo juz nie raz bylo, ze sprawdzane byly zle pliki
Toshikatsu
A ja polecę var_dump($r), gdyż to co zwraca mysqli_query to jest właśnie obiekt mysqli_result, który później wrzucasz po prostu do if'a. Wypadałoby użyć num_rows ew. jakieś fetch_all czy fetch_assoc.
Btw. Sam insert się wykonuje? Sprawdź w bazie
trueblue
Cytat(Toshikatsu @ 5.02.2018, 10:23:19 ) *
[...] gdyż to co zwraca mysqli_query to jest właśnie obiekt mysqli_result,

Dla INSERT? Wydaje mi się, że true/false.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.