Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [MySQL][PHP] Dodawanie obrazka
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
mrk9109
Witam to mój kolejny temat , tak jak w każdym zaznaczam że się uczę . Zrobiłem rejestracje użytkowników itp teraz chciałem rozbudować to o avatar zdjęcie użytkownika lecz średnio mi wychodzi nie wiem czy dlaczego o to kod : , co robię źle

1. if ($haslo1 == $haslo2 && $warunek_haslo) // Sprawdzanie czy hasla sa takie same
  2. {
  3. $zapytanie = $polaczenie->query("INSERT INTO `uzytkownicy` (`login`, `haslo`, `email`, `imie`, `nazwisko`, `ulica`, `miejscowosc`, `kod`, `telefon`, `firma`, `nip`,`typ`, `rejestracja`, `logowanie`, `ip`)
  4. VALUES ('".$login."', '".md5($haslo1)."', '".$email."', '".$imie."', '".$nazwisko."', '".$ulica."', '".$miejscowosc."', '".$kod."', '".$telefon."', '".$firma."', '".$nip."', 'zwykly', '".$data."','".time()."', '".$ip."');");
  5.  
  6. $max_rozmiar = 1024*1024;
  7. if (is_uploaded_file($_FILES['avatar']['tmp_name'])) {
  8. if ($_FILES['avatar']['size'] > $max_rozmiar) {
  9. echo 'Błąd! Plik jest za duży!';
  10. } else {
  11. echo '<br/>';
  12. if (isset($_FILES['avtar']['type'])) {
  13. echo 'Typ: '.$_FILES['avatar']['type'].'<br/>';
  14. }
  15. move_uploaded_file($_FILES['avatar']['tmp_name'],
  16. $_SERVER['DOCUMENT_ROOT'].'/images/avatar/'.$_FILES['avatar']['name']);
  17. $zapytanie = $polaczenie->query("UPDATE `uzytkownicy` SET avatar='$avatar' WHERE login = '".$login."'; ");
  18. }
  19. } else {
  20. echo 'Błąd przy przesyłaniu danych!';
  21. }
  22.  
  23.  
  24. echo "Konto zostało utworzone! <br />
  25. Zapraszamy do <a href='logowanie'>Logowanie</a>
  26. <br /><br /><br />";
  27. }

Warning: move_uploaded_file()
nospor
Pokaz caly komunikat bledu
mrk9109
Warning: move_uploaded_file(C:/Users/PC_ACER/xampp/htdocs/images/avatar/avatar.jpg): failed to open stream: No such file or directory in C:\Users\PC_ACER\xampp\htdocs\system\moduly\rejestracja.php on line 47

Jest przyczyną to że robię to na localhoscie swoim ?
nospor
czy istnieje katalog
C:/Users/PC_ACER/xampp/htdocs/images/avatar
?
mrk9109
Masz racje nie zauważyłem że on na moim dysku źle lokalizuje ale mam inne pytanie byś mi doradził teraz zapisuje po nazwie pliku w mysql zapytaniu a jak mu zrobić by np: generował jakąś nazwę itp tzn chodzi mi o to by nie doszło do sytuacji że nadpisze mi pliki
nospor
Popraw literowke tutaj
if (isset($_FILES['avtar']['type'])) {

Co do nazwy to skoro user moze miec tylo jeden avatar to zapisuj avatary po nazwami ala:
i juz. NIe potrzebujesz oryginalnych nazw do niczego
mrk9109
jak wyciągnąć zapisywane ID

$id = mysql_insert_id(); ? to rozwiazanie nie dziala chyba ze w mysqli jest inaczej
nospor
mysql_ jak sama nazwa wskazuje jest dla mysql_.... dla mysqli_ sa funkcje z rodziny mysqli_ ....
mrk9109
mógł byś podesłać link do jakiś funkcji ? bo szukałem i żadna nie działa
nospor
Przeciez masz podane!
Miales dodac tylko literke I do tego co sam napisales
a ze uzywasz obiektowki to masz uzyc tej funkcji w wersji obiektowej. Wszystko masz w manualu przy tej funkcji
http://php.net/manual/en/mysqli.insert-id.php
naucz sie korzystac z manuala. To nie gryzie
mrk9109
dziękuje smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.