Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP]Zadanie szkolne
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
fondue
Mam zadanie,

zrobienie szachownicy siedem na siedem. Na sachownicyma znalesc sie siedem krolowych, ale tak aby siebie nie mogly zniszczyc(Chodzi tylko o koncept bez mozliwosci ruchow.)
Wiem o tym ze krolowa moze ruszac sie we wszystkie strony. Jak najlepiej to zrobic?
Chodzi tez o to aby to bylo obliczone. Nie moge postawic krolowych statycznie.

trzczy
Trzeba ustawić królowe na polach 1/1 i 5/2. Potem iść tymi królowymi do góry ruchem skoczka.

https://3v4l.org/J6uEa
  1. $init1 = [[1,1]];
  2. $init2 = [[5,2]];
  3.  
  4. function addMovement($array)
  5. {
  6. $lastPos = end($array);
  7. $array[] = [$lastPos[0]+1, $lastPos[1]+2];
  8. return $array;
  9. }
  10. $array = $init1;
  11. for ($i = 0; $i < 3; $i++)
  12. {
  13. $array = addMovement($array);
  14. }
  15. $array = array_merge($array, $init2);
  16. for ($i = 0; $i < 2; $i++)
  17. {
  18. $array = addMovement($array);
  19. }
  20. print_r($array);
nospor
@trzczy ale to jest statycznie ustawienie krolowych co jak zaznaczyl autor tematu jest zabronione
trzczy
Cytat(nospor @ 12.02.2018, 17:31:29 ) *
@trzczy ale to jest statycznie ustawienie krolowych co jak zaznaczyl autor tematu jest zabronione
Wg mnie to jest dynamiczne.
nospor
$init1 = [[1,1]];
$init2 = [[5,2]];

Strasznie dynamiczne....
trzczy
No tak ale my teraz mówimy o prostym quasi dynamicznym rozwiązaniu versus sztuczna inteligencja. Praca domowa chyba jest na jutro.
nospor
Ja nie wnikam na kiedy praca domowa jest. Ja ci mowie, ze twoje rozwiazanie nie jest zgodne z zalozeniami i tyle.
trzczy
A ja polemizuję. Zaprogramowanie ruchu skoczka jest dynamiczne.
nospor
Nie jest. Okresliles dwa poczatkowe punkty i z kazdego z nich okresliles sciezke. Rownie dobrze te wszystkie punkty mogles zaznaczyc recznie bo sa w kazdej chwili znane.

No i czemu okresliles taka a nie inna sciezke? Bo dobrze wiesz ze dla tej sciezki bedzie spelnione zalozenie ze zadna z krolowych sie nie napotoczy na inna. Tu nie ma zadnej dynamiki.... zastosowanie FOR w tym wypadku to nie dynamika :/
trzczy
Ale nie wypisałem pozycji krolowej z palca.
nospor
facepalmxd.gif
Ok, nie wypisales z palca wiec jest "dynamiczna"... super.
trzczy
Nie sądzę, aby ich program szkolny mieszał zajęcia z matematyki z programowaniem webowym. Zbytnie zagłębianie się w temat nie ma tu sensu.
Kshyhoo
Po za tym, nie rozwiązujemy zadań domowych/szkolnych ;p
A takie losowanie jest dynamiczne?
  1. srand((double)microtime()*1000000);
  2. $initx = rand()%15;
  3. $inity = rand()%15;
nospor
Cytat
Nie sądzę, aby ich program szkolny mieszał zajęcia z matematyki z programowaniem webowym
Nie bardzo rozumiem co ma piernik do wiatraka.

Jeszcze raz ci mowie: podales pozycje dla dwoch krolowych. Kolejne 5 ida z gory ustalona sciezka. Dlaczego tak zrobiles? Poniewaz dokladnie wiesz, ze dla tych dwoch pozycji poczatkowych i dla tej sciezki osiagniesz pozycje ktore nie beda sie pokrywac. Czyli dokladnie wiesz gdzie co bedzie. Tu nie ma zadnej dynamiki. To jest reczne ustalenie pozycji i to ze dales tu FOR ze skokiem tego nie zmienia.
trzczy
Jest dynamiczność w zakresie generowania kolejnych ruchów skoczka. Skoro się powtarzam, to znak dla mnie, że dyskusja nie ma walorów merytorzycznych. Wycofuję się z rozmowy.
fondue
Dzieki wszystkim ale znalazlem juz odpowiedz, Chodzi o Problem N-Queen, jesli ktos bedzie szukal.
nospor
Cytat
Chodzi o Problem N-Queen, jesli ktos bedzie szukal.

@trzczy i tak wlasnie wyglada niestatyczne podejscie do problemu wink.gif

Cytat
. Skoro się powtarzam, to znak dla mnie, że dyskusja nie ma walorów merytorzycznych.
Szkoda ze nie wyciagnales innego wniosku wink.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.