sereknr1
11.03.2018, 13:25:52
Siema, szukam sposobu przesłania zmiennej z PHP do DB, a następnie Arduino. Doczytałem, że jest dostępna biblioteka mysql connector czy coś takiego, jednak jest ona podobno bardzo zasobo - żerna. Czy metoda GET może tu pomóc? Jak to ugryźć?
SmokAnalog
11.03.2018, 13:41:22
Nigdy nie używałem Arduino, ale możesz w PHP zapisać dane gdziekolwiek i potem skądkolwiek je pobrać z Arduino. Czy zasobożerność czegokolwiek Cię niepokoi? Masz jakiś duży projekt, gdzie to ma jakiekolwiek znaczenie?
Pyton_000
11.03.2018, 14:05:16
Co chcesz przesłać, skąd...
z PHP ale skąd... z oddzielnego serwera? Robisz coś pokroju SmartHome?
Jeśli masz jakiś centralny serwer to możesz przez CRUL puścić request do Arduino bezpośrednio przez IP (IP ustawione na stałe warduino.)
sereknr1
12.03.2018, 06:23:15
Bawię się Arduino i chciałem ogarnąć panel sterowania w php, no i udało się, na razie mam funkcję typu dodaj kasuj użytkownika, aktualna temp, wykaz temperatur, jednak doszedłem do wniosku, że fajnie było by opóźnienie pomiędzy pomiarami samodzielnie ustawiać z samego panelu czyli aby funkcja delay przyjęła wartość x podaną przez użytkownika. Grzebałem trochę w google doszukałem się ciekawych dwóch nowych funkcji popen i proc_open ale to był fałszywy trop. Nie bardzo wiem jak to ugryźć.
Żądanie do przekazania temp mam takie:
"String request = "GET /arduino/hum/write_temp.php?temp=";
request += String(temp);"
Pięknie działa tylko teraz chciałbym ten stan odwrócić. Odnośnie zasobo - żerności nie znam tej biblioteki nie próbowałem jej nawet ściągnąć bo po co, domyślam się że kwestia rozbija się o stworzenie prostego żądania więc bez sensu męczyć Arduino. Później ten projekt chce dalej rozwijać gdyż chciałbym dodać silniczek krokowy, którego stan również będę mógł monitorować za pomocą panelu sterowania.
Próbuję przesłać zmienną x z localhosta do DB a następnie do Arduino.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.