Dziś znów mam pytanie...
nagrode dostanie ... kto męki me skróci, bo walczę z potworem od "Form"
i mnie smuci, że zwalczyć nie mogę bo coś mi się kłuci,
wysyła poprawnie lub tak mi się zdaje bo nie jest to prawdą co stwór mi oddaje.

dobra teraz poważnie, dość tych rymowanek

niestety albo moja wiedza w dalszym ciągu jest beznadziejnie słaba albo zrobiłem jakiś banalny błąd i go poprostu nie dostrzegam.
Otóż w kodzie poniżej mam dwie formy, jedna do zapisania otrzymanego klucza a druga jak wspomniałem to prośba o nowy klucz i dwa przyciski po jednym dla każdej formy.
Jednak kiedy klikam na przycisk który powinien wysłać request po nowy klucz nic takiego się nie dzieje za to dzieje się sprawdzanie. I już mnie trafia bo teoretycznie sprawa jest banalna jak zupka mleczna.
if(isset($_POST['popros'])){ //wywoluje funkcje wysylajaca request poprosoKlucz(); } if(isset($_POST['zapisz'])){ //wywoluje funkcje zapisujaca klucz zapiszKlucz(); } <div class="wrap kp"> <div> <form id="zachowaj" method="post"> <input type="text" name="klucz" value="Zapisz"/> <input type="submit" name="zapisz" value="Zapisz"/> </form> </div> <div class="request"> <form id="popros" method="post"> <input type="submit" name="popros" value="Kliknij tutaj" /> </form> </div> </div>
to przecież banalnie proste prawda ? dlaczego więc nie robi o co proszę ?
dodatkowo, ponieważ zapisuję zdarzenia do logu, znajduję w nim za każdym razem .... dwa wpisy z tą samą treścią ....
dziwne.
Tak wiem, prościej byłoby użyć jQuery i Ajax ale chciałem zrobić to z poziomu php wykorzystując <form>/<input> /<button> i wszystko w jednym pliku.
Czy jest jakaś zasada mówiąca gdzie powinno się znajdować np "if(isset($_POST))" na początku pliku lub na końcu czy to bez znaczenia ? Czy umieszczenie form i wykonywania requestów z tego samogo pliku to poprostu zły pomysł a może poprostu całą moja misterna konstrukcja jest o kant ... rozbić ?