To jest chyba niemożliwe z punktu CSS i HTML, musiałbyś do tego dołączyć jeszcze np. JS, żeby móc to wykonać.
W ogóle, to w zapisie masz chyba błąd w składni, składnia border jest taka:
Cytat
border: medium dashed green;
https://developer.mozilla.org/en-US/docs/Web/CSS/borderNajpierw trzeba podać wysokość/grubość linii, następnie styl i na końcu kolor.
Pseudo-selektory i selektory o ile mi wiadomo mogą odwoływać się tylko i wyłącznie do następników, a nie poprzedników. Nawet na chat'cie IRC na kanale (FREENODE) #html się o tym upewniłem. Jak sama nazwa wskazuje są to kaskadowe arkusze stylów, działają jak kaskada. Wyobraź sobie wodę, która spływa z takich zrębów/kaskad. Woda płynie tam gdzie jest najniżej i chyba tak właśnie działa CSS, może odwoływać się tylko w dół kodu, nie w górę, to nie język programowania. Jedynym trick'iem jaki mógłbyś wykonać to moim zdaniem połączenie input[type="checkbox"] z label. Ale wtedy musiałbyś chyba tylko klikać na tekst, który byłby w label, a nie w input[type="text"] nadając mu focus. Żeby problem rozwiązać to chyba trzeba by było zastosować pozycję absolutną i/lub relatywną, czy coś w tym stylu. Dodatkowo można by użyć pseudoklas jakimi są ::after i ::before, choć tego do końca pewien nie jestem.
Reasumując, aby to wykonać potrzebne jest Tobie nadanie focus'a dla label i dla input[type="text"], ponieważ wtedy zaznaczy Ci się input[type="checkbox"]. Gdy checkbox zostanie zaznaczony, to wykona się akcja, czyli np. zostaną uaktywnione napisane przez Ciebie style.
Ale tak jak pisałem wcześniej, nie wiem, czy to możliwe z poziomu CSS'a i HTML'a, więc za dużo powiedzieć nie mogę.
Kod
body {
background:grey;
}
form {
border:1px solid grey;
padding:30px;
}
input#box {
display:none;
}
input#box:checked + form.form1 {
border:1px solid green;
background:orange;
}
<input type="checkbox" id="box"/>
Można to napisać bez tych trick'ów, o ile z tymi trick'ami w ogóle się da, to możesz użyć pseudo-selector'a :focus-within.
Kod
.form1 {
border:5px solid grey;
padding:30px;
}
.form1:focus-within{
background:green;
border:5px solid black;
}
https://css-tricks.com/almanac/selectors/f/focus-within/Link1,
link2,
link3,