Bondar91
13.03.2019, 10:07:14
Witam,
mam pytanko, robimy z kolegami projekcik front + back. Technologie React i PHP , jak przygotować sobie środowisko gdzie na bieżąco będziemy mogli podejrzeć wprowadzone zmiany, na swoich komputerach, narazie nie chcemy pchać tego na serwer chyba że innego sposobu nie ma

?
nospor
13.03.2019, 10:21:40
Musicie miec jakis serwer GIT.
Mozecie skorzystac ogolnie dostepnych np
github
bitbucket
ewentualnie zalozyc wlasny.
No i kazdy z Was wrzuca prace do tego repo a pozostali pobieraja. Tak to generalnie wszedzie zawsze sie odbywa
ps: zalozylem, ze wiesz co to GIT
Bondar91
13.03.2019, 10:37:07
Tak tak, to już mamy i działamy na tym;) bardziej chodzi o to że jak mamy oddzielony backend i fornt to czy jest jakieś rozwiązanie ala serwer lokalny , gdzie będziemy mogli przetestować naszą apliakcję na każdym komputerze , żeby nie pobierać za każdym razem po wprowadzonych zmianach np. na nowo na każdym komputerze migracj, tylko żeby było to wrzucone w jedno miejsce

?
nospor
13.03.2019, 10:50:47
Generalnie teraz rozumiem o co ci chodzi, ale nie rozumiem po co ci/wam to? Skoro kazdy z Was ma appke lokalnie to po co jeszcze "serwer" wspolny? Jaki problem zrobic git pull lokalnie + ewentualnie odpalic migracje by widziesz wszystko u siebie lokalnie? Przeciez to 10 sekund roboty. Generalnie tak sie pracuje
Bondar91
13.03.2019, 11:01:25
OK, myślałem , że może jest na to jakieś łątwe rozwiązanie , ale ok skoro się tak pracuję to dzięki za informacje
nospor
13.03.2019, 11:03:22
Oddzielny "serwer" bylby tylko po to by klient mogl zobaczyc cos z zewnatrz. Na wlasne potrzeby to nie ma wiekszego sensu. Kazdy z was projekt lokalnie musi miec w miare aktualny, bez tego latwo o bledy/konflikty
markonix
13.03.2019, 12:45:23
Stawiacie sobie serwer, który ma konfigurację taką jak produkcja, podpinacie tylko jakąś inną domenę lub subdomenę, a reszta wygląda jak prawdziwa aplikacja.
To ma tę przewagę, że możecie sobie wy oraz klient grzebać i próbować wspólnie, a to często lepsze przy testowaniu aniżeli samotnia na localhost.
Inna opcja to ngrok, korzystam z Laragona i tam jednym klikiem udostępniam pod publicznym urlem to co ja mam na localu. Może to być dobre w niektórych przypadkach.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.