Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: sesje ...
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
gosc
mam male pytanko apropo sesji ...

czy jest jakis latwy spozob na sprawdzenie czy osoba przegladajaca strone akceputje ciasteczka (jesli tak to przekazywac identyfikator przez ciacho a jesli nie to przekazywac identyfikator przez url questionmark.gif )

wiem ze mozna samemu cos takiego skonstruowac ale poco wywazac dzwi ktore sa otwarte .. biggrin.gif
peterj
  1. <?php setcookie(&#092;"ciastko\",\"1\",time()+60);
  2. if(!isset($_COOKIE[ciastko])){
  3. //ciastka nieakceptowane
  4. }else{
  5. //ciastka akceptowane
  6. }
  7. ?>
R3B3L
nie dokladnie o takie cos mi chodzilo ;(

myslalem o tym aby sprawdzic czy cookie sa dostepne a jesli nie to aby automatycznie byla dodawana zmienna sesid w url'u
czachor
peterj - odczytanie ciasteczka od razu po jego ustawieniu (bez przeładowania) nic nie da - ciasteczko nie będzie widziane 9więcej w manualu).
R3B3L - albo javascript, albo ustawiasz ciacho (setcookie), potem przeładowujesz (header), sprawdzasz i kombinujesz.
...o ile o to chodzi smile.gif
sobstel
Cytat(R3B3L @ 2005-02-13 19:05:34)
myslalem o tym aby sprawdzic czy cookie sa dostepne a jesli nie to aby automatycznie byla dodawana zmienna sesid w url'u

przeciez mechanizm sesji wlasnie to robi (chyba ze cos pozmieniales w standardowej konfiguracji) tj. gdy nie moze zapsiac cookie to dodaje do adresu sida.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.