Klasy dopiero zaczynam - buduje moja pirwsza klasę, oto kod klasy PLIK ( plik :class_plik.inc)
<?php class PLIK { var $nazwa_pliku ; var $prawa ; var $tryb ; var $chmod ; function Wez_nazwa_pliku() { return $this->nazwa_pliku ; } function Wez_prawa() { return $this->prawa ; } function Wez_tryb() { return $this->tryb ; } function Wez_chmod() { return $this->chmod ; } function Ustaw_nazwa_pliku( $nazwa_pliku ) { $this->nazwa_pliku = $nazwa_pliku ; } function Ustaw_prawa( $prawa ) { $this->prawa = $prawa ; } function Ustaw_tryb( $prawa ) { $this->tryb = $tryb ; } function Ustaw_chmod ( $chmod ) { $this->chmod = $chmod ; } function Plik_otworz( $nazwa_pliku , $prawa , $tryb, $chmod) { { // tu bedzie wprowadzony zapis do pliku } } } ?>
A oto wywołanie klasy :
<?php require (class_plik.inc); $nazwa_pliku = \"magazyn8.mj\"; $prawa = \"LOCK_EX\"; $chmod = \"0777\"; $tryb = \"a+\"; $plik = new PLIK(); $plik->Ustaw_nazwa_pliku( $nazwa_pliku ); $plik->Ustaw_prawa( $prawa ); $plik->Ustaw_tryb( $tryb ); $plik->Ustaw_chmod( $chmod); $plik->Plik_otworz( $nazwa_pliku , $prawa , $tryb, $chmod ); ?>
Niestety moja klasa nie działa.
Funkcja Plik_otworz () - sprawdziłem działa w nowym pliku bez klasy przy takim kodzie :
<?php $nazwa_pliku = \"magazyn7.mj\"; $prawa = \"LOCK_EX\"; $chmod = \"0777\"; $tryb = \"a+\"; function Plik_otworz( $nazwa_pliku , $prawa , $tryb, $chmod) { { // fputs( $plik , $dane ); } } Plik_otworz( $nazwa_pliku , $prawa , $tryb, $chmod); ?>
Prosze o pomoc, nie wiem gdzie popełniam błąd. Klasa wydaje mi się, ze jest dobrze zbudowana, może przy jest wywoływaniu jest bład - nie jest tworzny plik zadeklarowany w zmiennej : $nazwa_pliku.
Zwracam sie wiec o wszelkie sugestie, propozycje zmiany kody na prawidłowy.
Za pomoc z góry DZIKUJ