Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Problem z księgą w mysql i php! pomocy!
Forum PHP.pl > Forum > PHP
synergy
Witam. mam księgę gości korzystającą z mysql i php. Każdy dodatkowy wpis to nowy rekord w tabeli! Nie chcem dodawac rekordu. Rekord chcę dodawac wtedy gdy bedę dodawał nowa księgę i adres do niej będzie np: www.xxx.x.pl/ksiega.php?id=10 . Jak mam poprawdzidź skrypt, co mam wyrzucić lub zrobić od nowa, abym mógł dodawać w rekordzie nowe posty (wpisy userwów). Za pomoc będe wdzięczny!

Kod ksiega.php!
Kod
<HTML>
  <HEAD>
    <META HTTP-EQUIV="Content-Type" CONTENT="text/html; charset=iso-8859-2">
    <TITLE>Prosta ksiega go&para;ci działaj&plusmn;ca w oparciu o bazę danych</TITLE>
  </HEAD>
  <BODY>
    <? // Skrypt realizuje zapis informacji w księdze go&para;ci w bazie danych.

mysql_connect ("localhost", "root", "") or
       die ("Nie można poł&plusmn;czyć się z MySQL");
      mysql_select_db ("cwphp4") or
       die ("Nie można poł&plusmn;czyć się z baz&plusmn; cwphp4");

$id = $_GET["id"];
      $wynik = mysql_query ("SELECT * FROM ksiegagosci WHERE id = '$id'") or
        die ("bł&plusmn;d w pytaniu");

$osoba = addslashes(nl2br(htmlentities ($osoba)));
      $wpis = addslashes(nl2br(htmlentities ($wpis)));

if ($osoba && $wpis) { // s&plusmn; informacje do wpisania do księgi go&para;ci
        $query = "INSERT INTO ksiegagosci (data, osoba, wpis) ".
                 "VALUES (now(), '$osoba', '$wpis');";
        $wynik = mysql_query ($query);
      }

// jeżeli jest już księga, trzeba j&plusmn; wypisać, niezależnie od tego,
      // czy jest nowy wpis.
      $wynik = mysql_query ("SELECT * FROM ksiegagosci WHERE id='$id'");

while ($rekord = mysql_fetch_array ($wynik)) {
        print "<b><DL><DT>".stripslashes($rekord[2])."<DD></B><I>".
               stripslashes($rekord[1])."</I>: ".$rekord[5]."</DL>\n";
        $sawpisy = 1;
      }
      if ($sawpisy) { print "<HR>"; }
    ?>

<!-- Na dole jest formularz z możliwo&para;ci&plusmn; dopisania się do księgi-->
    <FORM METHOD="POST">
      <TABLE>
        <TR><TD>Osoba:</TD><TD><INPUT TYPE="text" NAME="osoba"></TD></TR>
        <TR><TD>Wpis:</TD><TD>
           <TEXTAREA NAME="wpis" COLS=45 ROWS=4 wrap="VIRTUAL"></TEXTAREA>
        </TD></TR>
      </TABLE>
      <INPUT TYPE="submit" VALUE="wy&para;lij">
    </FORM>
  </BODY>
</HTML>
Vertical
Cytat
Nie chcem dodawac rekordu.

To jak chcesz to zrobić?
Cytat
Rekord chcę dodawac wtedy gdy bedę dodawał nowa księgę

...wtedy raczej nie dodaje się rekordu tylko tworzy się nową tabelę, Twój sposób jest zupełnie niezrozumiały. Wiesz w ogóle czym się różnią baza, rekord oraz tabela ?
dasko
nie rozumiem.

To ma byc księga gości? To gdzie chcesz przechowywac wpisy? jak robisz nowa ksiege to raczej rób nową tabele...
synergy
NO mozę i macie rację! Wiem co to jest baza, tabla i rekord. Ale z tego co wiem mozna dodawać w rekordzie jakoś dane! Ale nie ważne. Mam inne pytanie: ile by zajmowało miejsca w KB,MB taka księga gości, których było by np: 100 (czyli 100 tabel) i w każdej po 50 rekordów(wpisów). Czekam na odp.
gdaq
Najprosciej utworz w petli sto tabel pozniej wstaw rowniez korzystajac z petli po 50 rekordow i masz wynik. teraz tylko phpmyadmin i tam bedizesz mial wszystko podane

Gdaq
Vertical
Cytat
ile by zajmowało miejsca w KB,MB taka księga gości, których było by np: 100 (czyli 100 tabel) i w każdej po 50 rekordów(wpisów).

Wszystko zależy od długości wpisu. Jeśli masz wpisy długości jednego znaku to rekord nie zabiera aż tyle miejsca, jeśli jednak ktoś się rozpisał i napisał 100 mln znaków, taki wpis będzie zabierał dosyć sporo miejsca
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.