zaczynając od kodu ( odpowiednio: index.php, portal.php, 130.php ):
<?php $add_site = true; ?> <!DOCTYPE HTML PUBLIC "-//W3C//DTD HTML 4.01 Transitional//EN" "http://www.w3.org/TR/html4/loose.dtd"> <html> <meta charset="utf-8"/> <head> <link rel="shortcut icon" href="images/ficon.png" /> <link rel="stylesheet" href="css.css"/> </head> <body> <div class="all"> <div class="naglowek"> <?php require 'includes/naglowek.php'; ?> </div> <?php require 'includes/_conf.php'; if ( $user -> check() ) { $userData = $user -> data(); require 'includes/portal.php'; } else { } ?> <div class="stopka"> <?php require 'includes/stopka.php'; ?> </div> </div> </body> </html>
<?php if(!$add_site) exit; ?> <div class="nawigacja"> <?php require "nawigacja.php"; ?> </div> <div class="portal"> <?php $page = $_GET['page']; if ( !empty($page) ) { if ( is_file("pages/$page.php") ) include "pages/$page.php"; else echo "<center><br/>Nie ma takiej strony :-(</center>"; } else include "pages/000.php"; ?> </div>
<?php if(!$add_site) exit; ?> <form action="pages/130.php" method="post"> nazwa:<br /> adres_1:<br /> adres_2:<br /> kontakt_os:<br /> kontakt_te:<br /> <input type="submit" value="dodaj" /> </form> <?php $nazwa = $_POST['nazwa']; $adres_1 = $_POST['adres_1']; $adres_2 = $_POST['adres_2']; $kontakt_os = $_POST['kontakt_os']; $kontakt_te = $_POST['kontakt_te']; if($nazwa and $adres_1 and $adres_2 and $kontakt_os and $kontakt_te) { $connection = @mysql_connect('||dane dostępu - podane w realnym kodzie||') or die('Brak połączenia z serwerem MySQL'); $db = @mysql_select_db('dane', $connection) or die('Nie mogę połączyć się z bazą danych'); $ins = @mysql_query("INSERT INTO test SET nazwa='$nazwa', adres_1='$adres_1', adres_2='$adres_2', kontakt_os='$kontakt_os', kontakt_te='$kontakt_te'"); if($ins) echo "Rekord został dodany poprawnie"; else echo "Błąd nie udało się dodać nowego rekordu"; mysql_close($connection); } ?>
Nigdy nie potrzebowałem połączenia z bazą danych, aż do dziś... Jak widać po kodzie nie jestem jakoś zaawansowany w tych sprawach, ale na własne potrzeby wystarcza ; ) Proszę o pomoc, sugestię, jak mam zdefiniować "form action", aby działało wysyłanie danych z strony zbudowanej w sposób "dynamiczny". Część dynamiczna adresu w/w przypadku to "index.php?page=130".
Z góry dziękuję za czas poświęcony mojej osobie!!