Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Jak wygenerować losowy identyfikator
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
White_Master
Otóż mam taki problem. Chce wygenerować jakiś losowy identyfikator, ale nie chcem używać MySql, jak to zrobić questionmark.gif
Acha, prosze nie dawać linków do manuala, bo w manualu nie zbyt dokładnie to opisali, jeśli można prosił bym o jakiś prosty przykład winksmiley.jpg
dr_bonzo
A czym ma byc ten identyfikator? JAka ma miec postac?
uniqid()?
saint99
dr_bonzo ... chyba chodzi o zwykłą losową liczbe ... czy tak questionmark.gif
orson
witam ...

jak nie dali w manualu opisu questionmark.gif jest nawet specjalna funkcjia do robienia unikalnych id uniqid" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual ... i jest nawet bardzo dobry przyklad ...

pozdrawiam
White_Master
PISAŁEM ŻEBY NIE DAWAĆ LINKÓW DO MANUALA, acha, tak chodziło to żeby zostało wygenerowana jedna losowa unikatowa cyfra.
dr_bonzo
"jedna unikatowa cyfra", hmmm cyfr jest tylko 10 -- no to wtedy rand(0, 9)
tiraeth
White_Master: W manualu bardzo dobrze to pisali...

1. <?php
  2. // no prefix
  3. $token = md5(uniqid(&#092;"\"));
  4.  
  5. // better, difficult to guess
  6. $better_token = md5(uniqid(rand(), true));
  7. ?>

zmienna $better_token przetrzymuje identyfikator (32-bitowy hasz md5 liczby unikalnej)

Tak więc dziecko drogie - poczytaj sobie do poduszki manual'a a zrozumiesz, że ON wszystko wie...
orson
witam ...

Cytat
tak chodziło to żeby zostało wygenerowana jedna losowa unikatowa cyfra
jedna cyfra sie nie nadaje na id, zadne exclamation.gif za latwo ja zgadnac ... wiec moze powiedz jakies wymagania questionmark.gif ile znakow questionmark.gif czy tylko cyfry questionmark.gif czy moga byc litery, czy moga byc duze/male czy tylko jeden rodzaj ... i nie krzycz

pozdrawiam
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.