Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Problem z menu na includach
Forum PHP.pl > Forum > PHP
B3T0N
ok otoz moje menu jest dosc rozbudowane - wpadlem na zrobienie jego juz dosyc dawno w taki sposob - jest zrobione tak, jakby bylo rozwijalne

np:

ELEMENT MENU1
-podmenu
-podmenu
ELEMENT MENU2
-podmenu
-podmenu

wszystko na includach - troszke zabawy bylo , ale wyszlo

teraz mam nastepujacy problem

menu domyslnie jest w pliku menuglowne.php a podstrony menu znajduja sie w plikach elementmenu1.php, elementmenu2.php

umieszczone jest w boxie pod includem:

1. <?php
  2. if (!isset ($actionmenu)){
  3. $actionmenu = 'menuglowne';
  4. }
  5. if (!preg_match (&#092;"([^0-9a-zA-Z]+)\", $actionmenu)){
  6. include (&#092;"$actionmenu.php\");
  7. }
  8. else {
  9. include ('menuglowne.php');
  10. }
  11. ?>

wszystko jest oczywiscie na stronie glownej testowane i jak do tej pory menu smiga ze az milo smile.gif ale pojawia sie problem

strona glowna (glowne okno) jest pod includem:
  1. <?php
  2. if (!isset ($action)){
  3. $action = 'main';
  4. }
  5. if (!preg_match (&#092;"([^0-9a-zA-Z]+)\", $action)){
  6. include (&#092;"$action.php\");
  7. }
  8. else {
  9. include ('main.php');
  10. }
  11. ?>

gdy wchodze glebiej w zawartosc strony , np przegladam sobie artykuly czy cokolwiek innego to gdy chce sobie wybrac podkategorie swojego menu - rozwinac je , to automatycznie mnie przekierowuje na strone glowna - jak temu zaradzic aby menu nie powracalo na strone glowna, tylko rozwijalo sie normalnie pozostajac przy podstronie ktora aktualnie przegladam - nie wiem co tu spieprzylem.

i jeszcze jedno pytanie , jak w najprostszy sposob zapamietac stan ulozenia menu - zeby przypadkiem nie zwinelo mi sie gdy cos przegladam

mam nadzieje ze opisalem to jako takim jezykiem i da sie to zrozumiec
donpablo
z tego co widze wyświetlaniem steruje zmienna $action, zatem jej stan musisz przyklejać do każdego linku menu bez względu na poziom. Jeśli zmiennej $action nie przekażesz to instrukcja warunkowa którą stosujesz odpala strone główną, w k0ońcu tak rozpisałeś swoje sterowanie.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.