Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [WebServ] Nadawanie chmodów plikom
Forum PHP.pl > Forum > Serwery WWW
tiraeth
Witam,

mam problem z WebServ'em.... Nie mogę sobie poradzić z nadawaniem chmodów z poziomu systemu operacyjnego (Windows), gdyż nie mam ochoty Tworzyć użytkownika FTP i z poziomu FTP nadawać mu prawa. Czy jest jakaś komenda z poziomu cmd, która chmoduje pliki w formacie windows'owym lub unixowym (jest to obojętne)?

Dzięki z góry za pomoc!
dr_bonzo
Na unixach jest to 'chmod'.
A na windowsie?questionmark.gif chyba tylko jesli masz NTFSa czy cos nowszego - a jak nie wiem -- zajrzyj do manuala (windowsa) tongue.gif

Cytat
... pliki w formacie windows'owym lub unixowym (jest to obojętne)?

To zalezy od systemu czy obsluguje chmody (uprawnienia). Unixy obsluguja, windowsy -- NT, XP i pochodne z systemem plikow NTFS (lub nowszym, jesli istnieje -- nie wiem tego), ale jak to zrobic z cmd-a t nie wiem.
Vertical
Z poziomu cmd nie da się nadać uprawnień. Ogólnie windowsowa konsola ma strasznie mało funkcji, bo windows jest (no cóż) "user friendly", czyli "nie rób pod konsolą, bo da się na okienkach"
anas
@Vertical - chyba korzystasz z konsoli win98 - systemy z rodziny NT maja naprawde bogate narzedzia jesli chodzi o konsole - nie wspominajac juz o systemach z rodziny SERVER. Nic bardziej blednego jak mowienie ze nie da sie czegos zrobic z konsoli ze wzgledu na fakt ze windows jest user friendly i udostepnia interfejs w postaci okien - owszem da sie to zrobic.

Same uprawieniania w systemie dla NTFS'a opisuje ten art: http://sbs.2p.pl/ntfs.html

co do konsoli wystarczy troche pogooglowac albo skorzystac z zasobow www.microsoft.com

Co do zmiany uprawnien z konsoli - bylem swiadkiem takiej zmiany na sympozjum zoorganizowanym przez MS - ich pracownik prezentowal IIS'a nowego i przy okazji ustawial uprawnienia - niestety nie pamietam jak.

pozdrowka

anas
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.