Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [inne]lokalizacja po ip
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
brychu
Witam.
Chciałbym tylko zapytać o Wasze zdanie, doświadczeni forumowicze.
Czy lokalizacja fizycznego adresu po ip ma sens?
Szukałem na wielu stronach geolokalizacyjnych i nawet moje ip wyświetla mi w Warszawie a aktualnie jestem w Zielonej Górze.

Chodzi o jakiś prosty system weryfikacji użytkowników składających zlecenie na usługę, ponieważ ostatnimi czasy konkurencja wpisuje mi fałszywe zlecenia.
Na razie wstawiłem po prostu ip komputera, z którego wchodzą na moją stronę, ale pewnie nie wiele to da.

A może macie jakiś inny sposób? Odrzuciłem weryfikacje mailową, ponieważ nie wszyscy mają maile. Serio. Babcie i dziadkowie nie używają internetowej skrzynki pocztowej, ale na stronie się potrafią zarejestrować (www.taniepranie.zgora.pl) Na razie albo dzwonię albo wysyłam smsa na numer komórki, który jest obowiązkowy w celu ułatwienia kontaktu.
trueblue
Skoro numer telefonu komórkowego jest wymagany i potrafią się rejestrować na stronie, to użyj jakiegoś serwisu do wysyłania SMS i po rejestracji wyślij SMS z kodem aktywacyjnym. Taki kod należałoby podać w drugim kroku po rejestracji, aby aktywować konto czy też konkretne zlecenie.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.