Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [JavaScript]Dynamiczne ukrywanie diva po id
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Sklep102
Cześć,
Mam pytanie odnośnie tego iż wybieram z bazy danych dane i potrzebuje mieć checkboxa o id rekordu z bazy i tutaj pojawia się problem, poieważ nie jestem wstanie wyświetlić diva jeśli zaznaczę checkboxa

Mam coś takiego
  1.  
  2. <input type="checkbox" onclick="$('#time').attr('dat').style.display=(this.checked==true)? 'block':'none'" > <t>Short</t>
  3.  
  4. <div id="time" dat="<?php echo $new_id; ?>"style="display:none;">...</div>

bład "TypeError: $(...).attr(...).style is undefined"
trueblue
$('#time').attr('dat').style ustawiasz w ten sposób styl dla atrybutu.
Skoro w atrybucie jest id, trzeba tą wartość podstawić jako selektor jQuery i dopiero ustawić styl.
Sklep102
  1. $('#time').attr('.dat').style.display=(this.checked==true)? 'block':'none'

Nie wiem w jaki sposób to zrobić niby dodałem " . " jako selektor ale dalej ten sam błąd
viking
$('#time').attr('dat') zwraca zawartość atrybutu czyli $new_id. I koniec. Jak chcesz dalej ukryć to używasz show()/hide() tylko nie na atrybucie a na elemencie https://www.w3schools.com/jquery/jquery_hide_show.asp Do tego nie dawaj własnych atrybutów tylko data-*
Sklep102
Dobra poprawmy to.

1. <input type="checkbox" id="chkPassport" dat="<?php echo $new_id; ?>"> <t>Short</t>
  2.  
  3. <div id="time" style="display:none;"></div>

i teraz tak mam 5 checkbox o id id="chkPassport" ponieważ generuje się automatycznie z bazy. żeby to dzielić wpadłem na pomysł aby do dat przypisać nr z bazy danych i tutaj pojawia się problem jak pobrać atrybut dat gdzie jest nr elementu? tak żebym mógł po zaznaczeniu chcekbox wyświetlić div time?
viking
Przede wszystkim to na stronie może znaleźć się jeden unikalny id.
Sklep102
Cytat(viking @ 22.03.2020, 15:10:06 ) *
Przede wszystkim to na stronie może znaleźć się jeden unikalny id.

No okey powiedzmy że unikalny id jest pobierany z bazy danych np. 1, 2 3, 4... w takim razie jak pobrać to id gdy ono jest generowane z bazy danych i teoretycznie nie wiadomo jakie id będzie?
viking
https://jsfiddle.net/hdq0mcaj/
Odpal sobie konsolę przeglądarki i zobacz co wyświetla po zaznaczeniu.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.